úterý 18. srpna 2009

Itálie V. - Lago di Garda a městečko Sirmione

Dalšího dne jsme se probudili do teplého rána... a to už ráno bylo vedro, takže nevim, jak bych nazvala ten stav, co nás čekal následující dny. :) Nicméně, nezbylo nám nic jiného, než i ve vyšších teplotách normálně fungovat. :) Před odjezdem jsme se ještě osvěžili v Lago di Garda, které je největším jezerem v Itálii. Je ledovcového původu, v severní části je úžina jezera obklopena horami (až 2000 m vysoké). Rozměry jsou úctyhodné - 51,6 km dlouhé a 17,2 km široké a zabírá plochu 370 km2. V nejhlubším místě má 346 m.

Po vykoupání jsme se vydali zpět přes Lazise a Peschiera del Garda, přístavního městečka s mnoha vodními kanály, které jsme obdivovali jen z auta, protože naším cílem bylo poloostrovní městečko Sirmione.

Vypadá to jako moře, ale není to moře :)) (foto: Jirka)

Auta jsme odložili kdesi na parkovišti a pak už jsme se po úzké pevnině poloostrova vydali na samotný jeho konec. Dlouho jsme šli při břehu a tak jsme se kochali pohledy na modromodrou vodu a hory v dálce a fakt jsme si připadali jako u moře. :) Užívali jsme si pohledy na krásné kamenné domy a staré stromy a hledali jsme velké borovicové šišky. :)

Domeček v Sirmione (foto: Jirka)

Toto místo je osídleno už od 5. tisíciletí před naším letopočtem a městem je už od 1. století př. n. l. Dnes má necelých 8 000 obyvatel, takže něco jako Dobříš. :) Nejzajímavější památkou v Sirmione je hrad Castelo Scalingero, který byl postaven v letech 1277 - 1278 k strážení vchodu do pevnosti... Zdá se, že dnes je obydlena hlavně racky ;))

Castello Scaligero (foto: Jirka)

Uražení racci (foto: Lenka)

K hradu vede most přes vodní kanál, kde normálně plují lodičky a dokonce jsou tu i zrcadla jako na některých našich křižovatkách, to se mi docela líbilo. :) Mostek je hodně exponované místo a skoro neustále se tudy valily davy lidí, které se za hradní bránou ani moc nerozplynuly, tak jsme si na zmrzlinu museli vystát frontu. ;) Ale stálo to za to, mňám. :))

Domy u hradu (foto: Jirka)

Procházeli jsme se uličkami, nahlíželi do obchodů, někdo si sem tam něco koupil... ale náš hlavní kurz byl směrem k lido pubblico... neboli na veřejnou pláž. :)

Dům buganvilií obrostlý (foto: Jirka)

Sirmionská ulička (foto: Lenka)

S hledáním místa na koupání jsme byli úspěšní a našli jsme malou skalami ohraničenou plážičku. Rozhodně se nedá říct, že bychom ji měli sami pro sebe, sotva jsme našli místo na odložení věcí a posléze na nepohodlné ležení na kamenech. :) Ale koupání bylo super!

Koupali jsme se až skoro na samém konci pevniny, kde se nachází další význačná historická památka Sirminone. Jde o nejdůležitější a největší římskou vilu v severní Itálii - Grotte di Catullo (neboli Catullovy jeskyně). Gaius Valerius Carullus byl slavný římský básník, který zde zřejmě pobýval. Vila byla postavena veronskou rodinou Valerii mezi 1. stoletím př. n. l. a 1. stoletím n. l. Stavba se rozkládá na ploše okolo 2 hektarů a některé její části jsou vyhloubeny ve skále... Takže mi přijde docela neuvěřitelné, že jsem se o této stavně dozvěděla až zpětně při psaní tohoto textu, ouvej ouvej. :) Nu, pozdě plakat nad rozlitým mlékem...

... Prošli jsme zpátky městečkem a okolo hradu a posléze jsme se se Sirmione rozloučili, dobře nám tu bylo. :)... Byli jsme docela unavení a tak jsme rádi dorazili domů do kempu v Bardolinu, a mohli jsme si hodit šlofíka. :) Po večeři na nás ještě čekal krásný červenavý západ slunce a koupání a pak jsme byli rádi, že jsme šli spát...

Západ slunce nad Lago di Garda (foto: Jirka)

... Asi se ani nekonal žádný noční život jako noc před ... :))

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)