čtvrtek 17. června 2010

Nově opravené Křinické náměstí a hospoda Vlčárna

Ráno se Jirka probudil s alergií na slunce... nebo to jsme si v tu chvíli mysleli - až později se ukázalo, že to byla paradoxně alergie na opalovací krém. :( ... Potřebovali jsme něco koupit a když už jsme na náměstí v Krásné Lípě byli, porozhlédli jsme se tu. Ono totiž to náměstí bylo nedávno dokončeno po rekonstrukci a svítilo novotou. :) Však nová koncepce náměstí byla potřeba, dříve tu bylo jenom parkoviště a jediným zajímavým prvkem tu byl strom uprostřed. Strom tu naštěstí stojí dál, ale okolo něco nového přibylo.

Město na rekonstrukci Křinického náměstí získalo dotaci z Regionálního operačního programu a z rozpočtu ČR. Rekonstrukce trvala rok a čtyři měsíce. Ale výsledek určitě stojí zato.

Nově opravené Křinické náměstí v Krásné Lípě (foto: Lenka)

Ke slavnostnímu znovuotevření náměstí došlo 5. června - takže minulý týden. To je to tu čerstvé. :)) Pod náměstím protéká říčka Křinice, která má kousek za Krásnou Lípou svůj pramen a tak symbolicky je přes řeku udělán mostek okolo nějž jsou čtyři sochy, které znázorňují živly a jejich autorem je akademický malíř a sochař Herbert Kizsa. Zajímavostí je, že do podstavce jedné ze soch byl starostou města umístěna pamětní schránka s dobovými dokumenty. :) Kdo si to asi kdy přečte?? :)

Křinické náměstí s dominantním kostelem sv. Maří Magdaleny (foto: Jirka)

Vedle domu Českého Švýcarska byla v letošním roce vytvořena socha z písku, která je jen částečně impregnována a vydrží tak dlouho, jak k ní budou povětrnostní vlivy milosrdné. Socha vznikala necelý týden a vytvořilo ji několik mladých umělců z Holandska, Německa, Čech a Anglie, kteří jsou sdruženi v Akademii WSSA (World Sand Sculpture Academy). Socha znázorňuje minulost i současnost oblasti Českého Švýcarska... Minulost je tu zastoupena plesiosaurem, který požírá amonita, dále je tu i další druh hlavonožce belemnit. Tyto živočichy jsme tu možná mohli vidět v dobách před 90 miliony lety, kdy se usazovaly mocné sledy sedimentů, které dnes jsou hlavními lákadly oblasti Českého Švýcarska. Současnost je tu zastoupena turisticky oblíbenými místy české i německé strany jako je Mariina skála, kamenný most Bastei, podstávkový dům jako typický prvek lidové architektury, loď symbolizuje dopravu na Labi. Ale jo, je to docela zajímavá atrakce. :))

Socha zrozená z písku... (foto: Lenka)

Do skal jsme jít kvůli slunci ještě nemohli, tak jsme alespoň zaskočili na oběd do hospody Vlčárna, kterou zpopularizoval Zdeněk Pohlreich v pořadu Ano, šéfe! :) No, byli jsme docela zvědaví na to, co nám tu k jídlu nabídnou. :)

Hospoda Vlčárna pod rozhlednou Vlčí hora ;) (foto: Lenka)

Interiér hospody je docela příjemný, je tu hodně dřeva a je tu útulno. Jídelní lístek má jen několik položek a každý den se mění, což je super. Tak jsme si objednali a čekali jsme, co nám donesou. ;)

Interiér hospody (foto: Lenka)

Svíčková teda neměla chybu, mňam... Dostávám na ní chuť, jak o tom teď píšu. :) Jirka si dal maso v bramboráku - bylo to hustě posypáno strouhaným eidamem a zelenou cibulkou a byl k tomu zeleninový salátek podávaný v listu ledového salátu. Kdybych si měla vybrat, tak bych hlasovala pro svíčkovou. Ale oba jsme se dobře najedli. :)

Svíčková :)) (foto: Lenka)

Ale zaslouží si tenhle podnik skutečně hvězdu? Nevím... Musela bych sem zajít ještě párkrát, abych to posoudila.

Nu ano... Ano, šéfe! (foto: Lenka)

Ač by název napovídal, že se tu budou chovat vlci, není tomu tak. :) U hospody je výběh pro kozy. :) A Jirka mě odsud nemohl dostat, protože bych skotačící kůzlata mohla pozorovat mnohem delší dobu. :)) No, uznejte sami - nejsou legrační?? :))

... vedle hospody se pase stádo koz :) (foto: Lenka)

... některé se trkaly... asi to nebylo berany, berany duc :) (foto: Lenka)

Trocha kozí gymnastiky (foto: Lenka)


Další informace:
- oficiální stránky Krásné Lípy
- penzion a restaurace Vlčárna (Zahrady 4, patří pod Krásnou Lípu)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)