pátek 28. srpna 2009

Krásný Buk

Druhý terénní den jsme zakončili odpoledne a docela vhodně tak, abychom se mohli ještě na něco malého zajímavého podívat. ;) ... Mimochodem - takové pracovní dny mám nejradši (nebezpečí ale je, že toho pak člověk moc nestihne, uf). Volba padla na zbytky hradu Schönbuch neboli Krásný Buk.

Pilní sosáci (foto: Lenka)

Hrad stával asi půl kilometru od stejnojmenné osady, která je dnes již součástí Krásné Lípy. Opět jsme se napojili na kousek Köglerovy naučné stezky, které společnost dělala červená turistická značka. :) Zbytky hradu leží na zalesněném pahorku, kterému se říká Zámecký vrch.

Značky (foto: Lenka)

... A brzy jsme se mohli přesvědčit, že z hradu se toho opravdu moc nezachovalo. :) Velmi výrazné jsou valy, které vrcholek hradu obklopují, ale celou stavbu už si takřka celou zpátky přivlastnil les. Krásný Buk byl založen zřejmě v druhé polovině 13. století, ale první písemná zmínka je až z roku 1319. Zakladatelem mohl být někdo z rodu Markvarticů, ale také nemusel. :) Tento rod patrně vlastnil toto území ke konci 13. století, později získal Žitavsko a přilehlé okolí Jidřich z Lipé. Poté se hrad stal majetkem Vartemberků, kteří podnikali loupeživé výpravy do Lužice. Což se jim velmi nevyplatilo, v roce 1337 byl vypálen Tolštejn a když ani to nepomohlo, došlo v roce 1339 k vypálení i Krásného Buku.

No, moc toho z Krásného Buku nezbylo... (foto: Jirka)

Později už hrad nebyl nikdy obnoven... Takže ono je vlastně docela fajn, že tu od 14. století ještě vůbec něco zbylo. :) Na nízkém žulovém vrcholku stávalo hradní jádro s bergfritem. Hrad byl od severu údajně chráněn čtyřmi valy a příkopy. Dnes zde můžete vidět již zmíněné valy (resp. val) a železnou mříží krytý spodek obranné věže.

Cestou zpět jsme potkali slepýše křehkého (Anguis fragilis), který je překvapivě stále ještě považován za hada, nebohá ještěrka - nemá nohy a ještě si o ní myslíme, že je to had! ;)

Plazivý pocestný (foto: Lenka)

Další zviřátko už nebylo tak malé a tvářilo se na nás tajemně, že jsme si nebyli jisti, co od toho velkého vlčáka čekat. :) Nakonec se nic nestalo a pro nás i naše kalhoty vše dopadlo výborně.

Další informace:
- www.luzicke-hory.cz
- www.hrady.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)