čtvrtek 29. dubna 2010

Jarní procházka

Letošní jaro bylo tak nějak dvojité... první v Anglii a pak pokračovalo, když jsem se vrátila zpátky. :) Proto první naše procházka byla s naší pejskou, která tou dobou byla trochu jaksi objemnější, tak bylo potřeba jí trochu prohnat faldy. :D Vypravili jsme se na naši obvyklou trasu a náhodou jsem vzala foťák, cestou jsme tak viděli několik zajímavých květinek a byla by škoda je sem nedat. ;)

Zběhovec plazivý (Ajuga reptans) je 10-30 cm vysoká léčivá bylina. Používá se ke snižování krevního tlaku, proti bolestem trávicího ústrojí, proti revmatismu a má mírné klidnící účinky.

Zběhovec plazivý (foto: Lenka)

Docela mne překvapil pavouček, co na mne číhal na blatouchu bahenním... ač normálně tato zvířátka moc nemusím, tenhle mne zaujal svou bělostnou barvou. :) Jedná se o běžníka kopretinového (Misumena vatia). Samičky tohoto druhu jsou světle zelené, žluté nebo bílé - mení barvu podle barvy květu... Tahle to asi ještě nestihla (hmm, nebo se jedná o úplně jiný druh:D)... Po stranách zadečku se mohou vyskytovat červené pruhy. Samečci oproti tomu bývají jednotní - hlavohruď je tmavě hnědá, zadeček bílo-hnědě pruhovaný a má proužkované nohy.

Běžník kopretinový na blatouchu (foto: Lenka)

Okolo potůčků a bažin se na jaře vyskytují bohatě květoucí trsy blatouchu bahenního (Caltha palustris). Rostlina dosahuje 30 - 50 cm a je mírně jedovatá... Dříve se používal i jako léčivá bylina - jako projímadlo. :) Oproti tomu bělostná sasanka hajní (Anemone nemorosa) roste spíše v listnatých lesích a je vysoká 10 - 15 cm. Obě květinky patří do čeledi pryskyřníkovitých.

Sasanka hajní (foto: Lenka)

Kříženec obecný :) (foto: Lenka)

Lipížský potok (foto: Lenka)

Procházka to byla krátká, ale přesto hezká... :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)