čtvrtek 17. listopadu 2011

Cesta do ráje... a na Valdštejn :)

Letošní Den boje za svobodu a demokracii připadl na poměrně příhodný den, tak jsme se rozhodli bojovat ještě o jeden den déle a při té příležitosti se vypravit na poslední letošní delší výlet. Původně jsem si myslela na Karlovarsko, protože už dlouho chci navštívit SOOS (super prdící bahýnka), hrad Loket (letos otevřen i přes zimu), zříceninu Andělská hora... Těch míst by se našlo hodně, ale nakonec jsme pohodlně dali přednost už známému terénu a lenost v hledání ubytování vyhrála, vsadili jsme na jistotu. :)

V Sedmihorkách v Českém ráji jsme byli už dvakrát, takže opravdu nebyla práce hledat ubytování, rovnou jsem psala do kempu Sedmihorky. Předpověď počasí na ty inkriminované čtyři dny nebyla nikterak růžová, ale také ne moc tragická, pršet nemělo, ale sluníčka jsme si také moc užít neměli. Nicméně, když jsme při průjezdu Prahou viděli ty smrduté komíny, bylo jedině dobře, že jsme se rozhodli odjet do přírody. :)

Vzpomínejte s námi:
- první krátká výprava na Hruboskalsko (podzim 2007)
- víkend v Českém ráji (jaro 2009) - I. část (Hruboskalsko), II. část (Podtrosecká údolí) a III. část (údolí Plakánek)

Tak tady se vaří mlha! (foto: Lenka)

Ubytování proběhlo v pohodě, vyfasovali jsme klíček od chatky. Tedy v tu dobu značně vymrzlé chatky a vymrzlá zůstala hodně, hodně dlouho... :) Ani převlékat do teplejšího terénního oblečení se nám v té zimě nechtělo. :) Před letošní sezonou byly vnitřní prostory chatek obloženy světlým dřevem a také sem nakoupili nové povlečení. Ale stará rozvrzaná skříň se dvěma ramínky a židličky, co se na nich skoro nedá sedět, ty tu zůstaly. :) 

Akorát při okouknutí záchodů a sprch jsem si říkala, že už to tu přece jenom není to, co bývalo a vybavení kempu stárne. Ale i tak je to pořád jeden z nejlepších kempů v České republice... No jo, také jsem pro něj hlasovala v anketě o nejlepší kemp v Česku. ;)

Chatička (foto: Lenka)

Autokemp Sedmihorky (foto: Lenka)

Příjemným zjištěním bylo, že zdejší památný strom nemusím nijak složitě hledat, ale že je hrdou součástí areálu kempu. :) Tak jsem ho hned zvěčnila v celé jeho majestátnosti - 24 m vysoký a s obvodem 550 cm, to opravdu není drobeček a jedná se o nejstarší dub letní (Quercus robur) v Českém ráji. :) 

Nejstarší dub letní v Českém ráji (foto: Lenka)

Pak jsme se spěchali převléct do něčeho teplejšího - podvlíkačky jsou samozřejmostí :) a pak jsme šupajdili do skal, na které jsme se hodně těšili. Prošli jsme zadní částí kempu a o kus dál jsme se napojili na modrou turistickou značku, které jsme se docela dlouho drželi. :) Při úpatí hruboskalského skalního města vyvěrá celkem 16 pramenů. Díky tomu v roce 1841 vznikly nedaleko lázně Bad Wartenberg (dnešní Sedmihorky). Podél několika z pramenů vznikla cesta, kudy vedla vycházková trasa pro lázeňské hosty. Prvním z nich je Barbořin pramen, následuje Antonínův, Josefův a pramen Kořenského. Líbí se mi kamenická díla kolem pramenů. Mám tyhle drobné stavbičky mezi skalami ráda... leckdo by si jich ani nevšiml a prošel kolem nich, já si vážím rukou, které musely vynaložit energii na opracování kamene, který nám dnes zdobí tuto Pramenní cestu.

Barbořin pramen (foto: Lenka)

Mezi skalami je několik naučných panelů, vlastně ani nevím, jestli je to někde vyznačeno jako naučná stezka. Dají se na nich dozvědět mnohé informace o skalách, pramenech, vyhlídkách, rostlinách, stromech, živočiších, horolezectví, o historii osídlení skal atd. Velmi zajímavé informace, to nejzajímavější se sem pokusím volně přepsat. ;) Na lokalitě Čertova ruka proběhl archeologický výzkum, při kterém se přišlo na to, že Hruboskalsko bylo osídleno už v mezolitu (9. - 6. tisíciletí př. n. l.). Nalezeny tu byly např. úlomky keramiky, předměty ze štípaného obsidiánu a z mladší doby úlomky pohárů nebo skleněné náramky. Tedy dost mě zaujalo i to, že včely hedvábnice umějí nakousat měkký pískovec a udělat si v něm hnízdní chodbičky. Už jsem to sice slyšela od jednoho z vyučujících na škole, ale myslela jsem si, že si dělal legraci. :D ... Ale vypadá to, že hedvábnice Daviesova (Colletes daviesanus) tohle skutečně umí. :)

Jedna z cedulí naučné stezky (foto: Lenka)

Je čas pohnout se dál. :)

Skály v mlze z vyhlídky (foto: Jirka)

Námraza (foto: Lenka)

(foto: Jirka)

(foto: Jirka)

(foto: Lenka)

(foto: Jirka)

(foto: Jirka)

(foto: Jirka)

(foto: Lenka)

(foto: Jirka)

(foto: Lenka)

(foto: Lenka)

(foto: Jirka)

(foto: Lenka)

(foto: Jirka)

Skalní řícení (foto: Lenka)



Další informace:
- Autokemp Sedmihorky u Turnova

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)