úterý 1. května 2012

Bzdinka

Dlouho jsem se chtěla podívat k rybníčku Bzdinka... teda byla jsem tu v létě minulý rok, ale bohužel jsem neviděla památný strom, který jsem tu hledala a nenašla. :D Mezi tím tu byl fotit Jirka a říkal, že strom tam je i s cedulí, no tak hurá... No a jelikož teď to s takovým krátkým výletem šlo, tak jsme na něj vyrazili. :) Tedy autem, to jsme nechali při cestě k rybníčku a odtud jsme pokračovali pěšky. Chtěla jsem okouknout kapli sv. Jáchyma, ale mezi stromy nebyla ani vidět. Takže na okoukávání této kapličky doporučuji pozdní podzim nebo zimu... Ale ne, že by ty jírovce byly ošklivé. :)) Vlastně ne, kvetoucí kaštany jsou moc pěkné - jsou typické pro začátek května stejně jako fialkové šeříky a svěže zelené listy. Tohle jaro v rozpuku mám asi nejradši ze všech ročních období (ale kdybych to náhodou tvrdila i o pozdimu, létě nebo zimě, tak se nedivte:)).

Kaplička schovaná za dvěma jírovci (foto: Lenka)

Kaple mezi stromy přece jenom je. :)) Kaplička sv. Jáchyma byla postavena v roce 1758 a je typickou ukázkou venkovské sakrální architektury z období pozdního baroka. Tolik stojí na cedulce i na internetových stránkách města Dobříše a víc o kapli se mi nikde najít nepodařilo, takže se musíme spokojit s tím, co je. :)

A tady je kaple sv. Jáchyma už vidět :) (foto: Lenka)

Jojo, to už vypadá na květen :) (foto: Lenka)

Alespoň zadní strana kaple je vidět :) (foto: Jirka)

Po dlouhé době jsem se procházela takhle pěkně přírodou, tak jsem si to musela řádně vychutnat a pomalu každou pampelišku jsem si náležitě užívala. :)

Pampelišky (foto: Lenka)

Mezi kapličkou sv. Jáchyma a rybníkem je několik řad jabloní, která na prvního máje nádherně kvetly... Tak jsme se tu chvilku zastavili a zdrželi. ;) A je odsud také hezký pohled přes louku s kvetoucími žlutými pryskyřníky směrem k Dobříši. Paneláky sice i odsud celému výhledu dominují, ale přece jenom je to odsud nějak snesitelnější. :)

Pohled směrem k panelákové Dobříši (foto: Jirka)

Jabloňová stromořadí (foto: Lenka)

Na první máj jsme nezapomněli... A pro tuto vzácnou příležitost si vypůjčíme několik slov od Karla Hynka Máchy... :)

Byl pozdní večer – první máj –
večerní máj – byl lásky čas.
Hrdliččin zval ku lásce hlas,
kde borový zaváněl háj.
O lásce šeptal tichý mech;
květoucí strom lhal lásky žel,
svou lásku slavík růži pěl,
růžinu jevil vonný vzdech.
(...)

Jabloňový květ (foto: Lenka)

Pak jsem došli k rybníčku Bzdinka (vlastně jsou tu rybníčky dva, ten menší je hodně zarostlý a bydlí v něm žáby), místo je pojmenováno podle Jana Hvězdy z Vícemilic zvaného Bzdinka, což byl husitský vojevůdce. Podle jedné z dobříšských pověstí se na dně rybníčku měl ukrývat poklad z husitské doby. Truhla s penězi patřila bohatému sedlákovi, právě k tomuto rybníčku měl sedlák Sýkorský dovézt truhlu se všemi svými zlaťáky a dát je stařeně, která měla uzdravit jeho ženu. Stařena poznala, že zlaťáky nejsou všechny a že se ji sedlák snažil podvést, shodila truhlu do rybníčku, truhla se při pádu otevřela a zlaťáky se všechny vysypaly a proměnily se v kameny...Tak kdysi bohatý sedlák přišel nejen o peníze, ale o svou ženu a stal se z něj žebrák. Protože v té době táhli krajem husité pod vedením Bzdinky, dostal tento rybníček jméno po něm... Tolik v kostce něco málo z knížky Dobříšské pověsti (od Sašy Lorenzové a Sylvy Stambergové), což je taková tenká knížečka, kterou jsme kdysi doma také měli, ale už hodně let jsem jí neviděla. Ještě, že se dá leccos najít na internetu. ;)

Rybníček Bzdinka (foto: Jirka)

Poklad jsme nenašli a ani jsem ho nehledali... Naším pokladem tu byly zcela jiné krásy a s tím jsme už úspěšní byli. :) I když jsme byli lehce zoufalí z jednoho malého mráčku, který se nám usídlil před sluníčkem a asi 20 minut se prostě nehnul pryč. To bylo snad moje nejdelší čekání na lepší světlo. :))

Čekání jsem si krátila koukáním do menšího rybníčku mezi loňský orobinec, jestli tam neuvidím nějakou žábu... Slyšet byly, ale dlouho se nechtěly ukázat, potvůrky. Čekání se ale vyplatilo a jeden skokánek (asi) vyplaval k hladině a nechal se hezky zvěčnit. Dokonce nezmizel ani, když jsem se k němu přiblížila, co strmý břeh dovolil. Kupodivu jsem ani já nežbluňkla do vody, která nevypadala úplně čistě... Zavládla pak všeobecná spokojenost. :)

Duby na břehu rybníka (foto: Jirka)

Za rybníčkem Bzdinka je ještě jeden malinkatý rybníček, který je skoro celý zarostlý orobincem. Slyšeli jsme z něj kvákající žáby... dlooouho jsem se snažila nějakou žábu najít a nakonec se mi to i povedlo. Dokonce jsem jí i vyfotila... Ale podle hlavičky čouhající ze špinavé vody nejsem schopná určit, který druh skokana to je. Ale nedávno jsem četla, že určit skokana je oříšek i pro odborníky, tak to snad není ani taková tragédie, že tu máme skokana no name. :)

Orobincem zarostlý rybníček (foto: Lenka)

Skokan (foto: Lenka)

No jóó a u rybníčka už je skupina starých dubů...A ten nejstarší a nejmocnější je úplně nejvíce vzadu... Jak to, že jsem si ho vloni v létě nevšimla? :) Asi byl zarostlý dalšími stromy... No, stane se. :) Památný dub letní (Quercus robur) zvaný stejně jako rybníček "Bzdinka" byl vyhlášen teprve 8. ledna 2004, je vysoký 29 m a obvod jeho kmene činí 466 cm. Vyniká svým pravidelným vzrůstem a má významnou krajinotvornou funkci... Z druhé strany je vidět pěkně široko daleko. ;)) Podnět k vyhlášení podali členové klubu vysokohorské turistiky klubu českých turistů z Dobříše. Je dobré vědět, že podat návrh na vyhlášení může vlastně kdokoliv... budu se muset porozhlédnout po okolí, jestli náhodou někde není zajímavý strom, který by stálo za to chránit. :)

Cedule památného stromu (foto: Lenka)

Památný strom u rybníku Bzdinka (foto: Jirka)

Připomíná vám následující fotka něco? Jirka udělal snímek ve stylu pracovních ploch počítačů s operačním systémem Windows. :))

Modrá & zelená (foto: Jirka)

Od Bzdinky jsme šli cestou mezi poli směrem k lesu rovnou za nosem směrem na západ... Docela mě udivily domy, které stály na pozemcích u lesa. Sice měli popisná čísla jako chaty, ale bydlení pro čtyři lidi to bylo pohodlné... Někdo si to asi dobře rozmyslel. :)

Jabloňka v květu a v květnu (foto: Lenka)

Cestička - pohled směrem k Dobříši (foto: Lenka)

Od lesa jsme šli kousíček lesem, kde nic moc zajímavého nebylo... Ale možná jsem nic zajímavého neviděla jenom proto, že jsem byla unavená. :) To nám ale ještě zbýval kousek cesty k autu...

U lesa (foto: Jirka)

Cestou jsme v pangejtu šli kolem krásných blatouchů bahenních. I když mě nohy bolely, zalezla jsem tam udělat pár obrázků... Ne, že by to byly nějak zářné fotky, ale přece jenom je tu letos ještě nemáme. ;)

Blatouch bahenní (foto: Lenka)

Na cestu domů se s námi s dnešní procházkou loučil krásný západ slunce. Kupodivu jsme ještě stačili rychlý nákup nějakého proviantu, takže jsme ani nemuseli trpět hlady. :) Pěkná prvomájová procházka to byla. ;)

Západ slunce (foto: Lenka)

PS.: Než jsem dopsala článek, knížečku Dobříšských pověstí jsem v knihovně objevila. ;))


Další informace:
- Bzdinka na stránkách geocaching.com
- Karel Hynek Mácha - Máj
- Wikipedia - seznam památných stromů v okrese Příbram

2 komentáře:

  1. nádherné fotky. Ten skokan je krásnej.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme. :) Jsem ráda, že jsem se kvůli té fotce v rybníčku nevykoupala. :))

      Vymazat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)