sobota 12. května 2012

Návštěva zámeckého parku v rámci oslav 100 let muzejnictví na Dobříši

V sobotu 12. května se tak porůznu slavilo 100 let muzejnictví na Dobříši. V rámci oslav probíhalo několik akcí v Kulturním domě, byl otevřen depozitář muzea a na pódiu u KD byl rozmanitý kulturní program... Brr, v této zimě se nám nechtělo dlouho okounět venku. V rámci akce byl otevřen francouzský park u dobříšského zámku a také se bylo možno podívat do Zrcadlového sálu... Takže alespoň takto symbolicky jsme dobříšské muzejnictví oslavili. :)

Celý den jsme si při pohledu z okna říkali, jaké je to smůla, že je tak ošklivé počasí... docela pršelo a bylo dost větrno. Když jsme ale vystrčili my nos ven, udělalo se docela pěkně a při procházce francouzskou zahradou na nás sluníčko pěkně svítilo. :) 

Zámek Dobříš (foto: Jirka)

Na pravém trávníku od přístupové cesty k zámku je památník sovětského hrdiny A. F. Saveljeva, který na tomto místě padl v květnu 1945. Dlouho jsme tu neokouněli, ale šli jsme na nádvoří zámku... Ale tam odtud máme fotek na blogu už spoustu, tak ani tady jsme dlouho nebyli... :)

Pomník (foto: Lenka)

Nádvoří zámku (foto: Jirka)

V rámci muzejnické akce byla možnost podívat se do Zrcadlového sálu. Je to krásný sál v prvním patře zámku, konají se tu svatby, vítání občánků nebo různé kulturní akce a také nám tu před lety předávali maturitní vysvědčení. :) Sál rozhodně není pro Dobříšáky neznámým a možná právě proto si běžně nevšimneme zajímavých detailů. :) Sál jsme si prohlíželi s hudebním doprovodem Martina Řehouta, který hrál několik písní na klavír. Krom nás tu bylo pár dalších lidí a mezi nimi i chlapeček s holčičkou, co k hudbě tančili. :)) Bylo to roztomilé... Pro přespolní bych ještě ráda uvedla, že tento sál měli možnost vidět v několika filmech. Namátkou mě teď napadá pohádka Princezna ze mlejna... nebo zahraniční film Iluzionista, ale určitě jich bylo ještě víc. :)

Zrcadlový sál dobříšského zámku (foto: Jirka)

Jedno ze zrcadel v Zrcadlovém sále (foto: Lenka)

Fascinoval mě pohled z okna sálu směrem do zahrady.  Sál se totiž nachází v prvním patře a tak je odsud zahrada jako na dlani a hezky vynikají její terasy. Krása, co myslíte? :)

Zahrada ve francouzském stylu (foto: Lenka)

Pak už jsme šli honem do parku, abychom si jej stačili celý projít. Příjemné bylo, že jsme tu potkali jenom pár lidí a ti spíš odcházeli, protože normálně je park otevřený do 18 hodin, dnes to bylo do 19. :) V parku jsme byli naposledy minulý rok na podzim (kuk sem), ale to bylo už v době, kdy na stromech a keřích nebylo listí... Tentokrát byl pohled na zahradu o něco veselejší. :)

Následujících pár fotografií bude bez rozsáhlejšího komentáře - co také pořád dokola plkat o těch samých místech?! :) Fotky jsou to pěkné, netřeba je kazit zbytečnými slovy. ;)

Schodiště v zahradě (foto: Lenka)

Sousoší Únos Persefóny (foto: Jirka)

Zátiší s kaštany... (foto: Jirka)

Průhled živým plotem (foto: Lenka)

Mlčení poruším na tomto místě. :) Nejvíc nadšená jsem byla z fontány Napájení Heliových koní, kterou jsem poprvé viděla po rekonstrukci v celé kráse. Na podzim totiž byly sochy už schované pod čepičkami na zimní období a při dřívějších návštěvách ještě nebyla obnova fontány dokončena. :) Takže letos poprvé! Fontána je opravdu krásná - je doplněna o pozlacené předměty a znaky Helia, což je starořecký bůh slunce a tak sousoší s koňmi nese na sobě dvě pozlacená slunce.

Fontána Napájení Heliových koní (foto: Jirka)

A ještě jednou fontána... (foto: Lenka)

Tato fotka tvoří protipól té, kterou jsem pořídila ze Zrcadlového sálu... Už se těším, až bude dokončena rekonstrukce oranžerie, tím bude celý park zářit novotou a troufám si říct, že to pak opravdu bude jedna z nejhezčích zahrad v Čechách. :) Během průzkumu oranžerie bylo zjištěno složení omítek a ty by měly být obnoveny v původním rozsahu. Omítky by měly být dokončeny ještě letos a do konce roku 2015 by měly být hotové i iluzivní malby podle fotografické dokumentace z roku 1978. Opravdu jsem na výsledek moc zvědavá, tak za pár let se o tom na našem blogu snad budete moci dočíst. :))

Pohled z nejvyšší terasy zpět k zámku (foto: Jirka)

No, tak asi budu ukecaná... Ještě jsem chtěla upozornit na domek, který se nachází přímo v zámecké zahradě a kde bydlí několik rodin. Kdo dneska může říct, že bydlí na zámku?? :)) Ale to bylo tak poslední, co jsme tu viděli... pak jsme prosvištěli kolem růžové zahrady (na růže je ještě brzy, tak na ně dojde opět někdy příště :)) a jako předposlední návštěvníci jsme opustili zahradu. :) Udělalo mi to radost, že jsme nebyli úplně poslední - nebýt poslední, to vždycky potěší. :D

Domek ve francouzské zahradě (foto: Lenka)

Růžová zahrada (foto: Jirka)

Tak a co bychom na závěr měli popřát muzejnictví na Dobříši? Snad to, aby se mu dobře dařilo, aby se nacházely nové zajímavé dokumenty dokládající historii našeho města... a aby se našly prostory pro chystané muzeum rukavičkářství (kde jinde by mělo být, než na Dobříši?!).


Další informace:
- oficiální stránky zámku Dobříš

2 komentáře:

  1. Moc zajímavé čtení. Snad lepší než stránky samotného zámku, kde moc popisu není! :-)

    OdpovědětVymazat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)