neděle 20. května 2012

Jílové u Prahy - památné stromy tam i onde :)

Chtěla jsem pro Wikipedii zvěčnit nějaké památné stromy v Jílovém u Prahy, tak jsme se po rodinné oslavě utrhli a šli jsme po nich pátrat. :) Jeden z nich má růst přímo u kostela na náměstí... ale žádný označený strom tam není, tak jsme obešli kostel sv. Vojtěcha, muzeum a jižní část Masarykova náměstí... Nakonec jsme usoudili, že to bude ten vzrostlý dub, který roste v malinkém parčíku a není u něj cedule se státním znakem... No, nic není dokonalé. :)

Napadá mě, že fotku regionálního muzea v Jílovém u Prahy jsme sem dávali už několikrát, ale vždycky bylo podmračené počasí a ani jednou nebyla fotka se sluníčkem. Tak tentokrát to musíme napravit. ;)

Regionální muzeum v Jílovém u Prahy (foto: Lenka)

Kostel sv. Vojtěcha (foto: Jirka)

... na kostelní zdi (foto: Lenka)

Dub letní (Quercus robur) na náměstí je vysoký 35 m, obvod jeho kmene je 313 cm. Strom je pěkně rostlý, pravidelný... snad tu poroste dlouho. :)

Památný strom u jílovského kostela (foto: Lenka)

Ke druhému památnému stromu jsme se nedostali... Obešli jsme kvůli tomu docela velkou část okolí, ale nepovedlo se, protože roste ve vnitrobloku a dá se k němu dostat jenom přes zahrady nebo dvorky. A to my jsme měli smůlu. :) Jediná šance by byla ve všední dny, kdy jsou otevřené obchody, odkud by se možná dalo dostat na příhodnější místo, tak třeba někdy příště. :) Jde o dub letní sloupcovitý zlatý (Quercus robur 'Pyramidalis aurea'), strom je vysoký 30 m a obvod kmene má 353 cm.

Náměstí dominuje nejenom dům Mince (sídlí v něm muzeum), ale i dům Věže - což je jílovská radnice. Gotická věžovitá budova pochází asi z poloviny 14. století, průčelí budovy pochází z 18. století. Už od roku 1696 tu sídlí radnice. Cestou jsme potkali taky žlutý domeček, kde dneska sídlí městská policie a papírnictví a hračky. :) V minulých dobách tu bydlel Leopold Čihák, který se zasloužil o založení zdejšího muzea. :)

Dům, ve kterém bydlel Leopold Čihák (foto: Lenka)

Radnice na náměstí (foto: Jirka)

Pak jsme jeli z Jílového cestou domů, ale domů jsme ještě nedojeli. :)) Zastavili jsme se ale ještě na několika lokalitách s památnými stromy. Dvě z nich jsou u Nových Dvorů... Mohutný dub je u bývalé hospody při hlavní silnici mezi Novým Knínem a Štěchovicemi. Dub u Nové hospody byl vysazen v roce 1864 a od té doby vyrostl do výšky 16,5 m a jeho kmen má 325 cm. Strom byl vyhlášen už 20. října 1981... stejně jako ten druhý v Nových Dvorech, který se nachází u výjezdu ze zdejšího hospodářského dvora. Původně tu rostly dva duby, dnes je tu už jen jeden (ochrana jednoho stromu byla zrušena v roce 2003).

Památný dub u Nové hospody (foto: Lenka)

Dub v Nových Dvorech (foto: Lenka)

Dlouho jsme u stromů neokouněli, protože není moc okounět nad čím. Jeli jsme přes vesničku Krámy, která nám přišla velmi půvabná, tak jsme tam museli zastavit. :) V blízkosti hasičské zbrojnice se nachází kaplička z roku 1807. Jde o čtvercovou stavbu zakončenou věžičkou, ve které je umístěn zvon. Dále je na návsi požární nádrž nebo rybníček nebo co to bylo. :) Je to zvláštní - není tu nic moc extra oproti jiným vesničkám, ale přesto je tu něco zajímavého, co nás donutilo zastavit. :)

Kaplička v Krámech (foto: Jirka)

Náves v Krámech (foto: Jirka)

Domek na návsi (foto: Lenka)

Posledním stromem toho dne byla lípa v Korkyni. Jde o lípu malolistou (Tilia cordata), která má obvod kmene 398 cm a vysoká je 20 m. Tedy byla tak vysoká, ale zřejmě v zimní sezoně byla seříznuta. Bohužel se mi nepovedlo najít, jestli se nějak rozlomila nebo co se s ní stalo. Snad to nebylo jenom z rozmaru... Dříve to byl určitě moc pěkný strom. A tady skončil náš dnešní výlet, na jeden den jsme toho viděli docela dost, tak zase někdy příště. ;))

Lípa v Korkyni (foto: Lenka)


Další informace:
- Wikipedia - Seznam památných stromů v okrese Praha-západSeznam památných stromů v okrese Příbram; Jílové v Prahy, Nové Dvory a Krámy
- hrady.cz - kostel sv. Vojtěchadům Věže (radnice v Jílovém u Prahy)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)