neděle 29. května 2011

Drbákov - Albertovy skály

Místo, které máme z Dobříše kousek a já jsem tu nikdy nebyla! ... Ale při příjezdu sem jsem zjistila, že to není tak docela pravda, protože jsme tudy jeli v prváku na gymplu na první školní výlet do nedaleké Častoboře.. :) Akorát jsem si to tu nepamatovala. Auto jsme nechali na malinkatém odstavném parkovišti, kde hned začíná naučná stezka, které vede národní přírodní rezervací Drbákov - Albertovy skály. Hranice NPR je v terénu vyznačena červenými pruhy na stromech a někde jsou cedule s velkým státním znakem České republiky. Cestou jsme prošli kolem stromu, odkud se ozýval hrozitánský křik malého ptáčete... Až mi z toho bylo ouzko. :(

Hranice Národní přírodní rezervace Drbákov - Albertovy skály (foto: Lenka)

První chráněné území tu bylo vyhlášené v prosinci 1933,  leželo na strmém svahu Drbákova (490 m n. m.) a jmenovalo se Drbákovské tisy. V roce 1977 byly ke stávajícímu chráněnému území připojeny Albertovy skály (neboli Bílé skály). V dubnu 2008 vyšla vyhláška, které území znovu vyhlásila se statusem národní přírodní rezervace. Dneska má chráněné území rozlohu přes 61 ha a jsou tu chráněna lesní společenstva s tisem a skalní stepi s mnoho vzácnými druhy rostlin a živočichů.

Šli jsme ve směru naučné stezky - kupodivu, což znamená po modré turistické značce. :) Prvním zajímavým místem byla Bartůňkova vyhlídka, pojmenovaná po zakladateli naučné stezky, po které jsme šli. Po Karlu Bartůňkovi je někdy nazývána i ta naučná stezka. První stezka tu byla otevřena v 80. letech a v roce 2010 byla stezka zrekonstruována, je dlouhá přes 7 km a je na ní 11 informačních panelů.

Bartůňkova vyhlídka nad Vltavou (foto: Jirka)

Z vyhlídky je krásný pohled na vltavské údolí a na vesničku Smilovice, která leží na protějším břehu v kličce meandru.

Meandr Vltavy (foto: Jirka)

Malý cvrček :) (foto: Lenka)

Cesta (foto: Lenka)

Chlupatý brouček :) (foto: Lenka)

Tis červený (foto: Lenka)

Poupata lilie zlatohlavé (foto: Lenka)

Slimák popelavý (foto: Lenka)

Další z půvabných vyhlídek (foto: Jirka)

Žlutá (foto: Lenka)

Loďky na přehradě (foto: Jirka)

Stezka vede docela náročným terénem, takže nám pohyb tady trval déle, než jsme si mysleli a bylo nám jasné, že bychom propásli oslavu sestřiných narozenin... Tak jsme si cestu v polovině zkrátili a vrátili jsme se na začátek. Škoda, že jsme neměli čas na projití celé naučné stezky, určitě bychom tu viděli ještě mnoho pěkného. Ale oslava je oslava. :) Díky naší zkratce jsme se napojili na žlutou turistickou značku, která nás dovedla k autu. :)

Jetel horský (foto: Lenka)

Krajina u Nalžovic (foto: Jirka)


Někdo zapomněl domalovat modrou :) (foto: Lenka)

Zpátky jsme zase šli kolem stromu, ve kterém bylo ptáče a strašlivě naříkalo. Bylo mi ho teda dost líto a bála jsem se, že přišlo o rodiče. Nakukováním do ďoury jsem zjistila, že jsem o opelíchané mládě strakapouda. Docela dlouho jsme tu obšlapovali a už jsme chtěli začít lovit mouchy, ale naštěstí přiletěli rodiče a nakrmili ho. Tak dobrý, mohli jsme s klidem odjet domů :))


Další informace:
- NPR Drbákov - Albertovy skály na Wikipedii

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)