sobota 7. května 2011

Hrnčířské a řemeslné trhy 2011

Květen = Jarní hrnčířské a řemeslné trhy v Berouně... Už třetí rok pro nás tohle slovní spojení platí. Nemohli jsme tuhle akci vynechat - tím spíš, že jsme potřebovali koupit hrnečky do našeho společného bydlení. :) Vypravili jsme se sem v sobotu, protože jsme se báli, aby ostatní návštěvníci trhů nevykoupili to nejlepší. :)

Nejprve jsem byla (opět) trochu zoufalá, když jsem procházela mezi stánky a nemohla jsem si vůbec vybrat - jeden hrneček byl hezčí než druhý a člověk by si domů nejraději odnesl úplně všechny... ale to by se do té naší nové kuchyně už nic jiného nevešlo. :))

Jeden ze vchodů na berounské náměstí

Děti se učí s hrnčířským kruhem :)

Napadá mne, že jsme tu už potřetí a vlastně jsem tu ještě nenapsala nic o historii Berouna jako města. První zmínka o Berouně je z roku 1265, ale místo bylo osídleno už dříve... Brzy poté ale význam města poklesl a za Václava II. muselo být znovu vystavěno, z té doby pocházejí i zbytky hradeb, které se zachovaly v některých místech Berouna. Název města Beroun je odvozen od německého pojmenování severoitalské Verony (tedy ze slov Beronia nebo Bern). Hm, kdo by to byl řekl, že středočeské město bude mít nějakou spojitost se severní Itálií. :) Docela se mi líbily některé starší domy, které stojí kolem náměstí... Vlastně jsem si jich nikdy dřív moc nevšila, asi jsem měla oči jen pro hrnečky. :)

Historický domek v boční uličce

Jako v minulém roce jsme se šli podívat až do dolní části náměstí a chtěli jsme jít ještě kousek dál, ale když jsme procházeli kolem Dolní neboli Pražské brány, zjistili jsme, že je otevřená (dokonce zdarma), a tak jsme se vypravili nahoru. Pražská i Plzeňská brána byly součástí městského opevnění a je dobře, že se obě zachovaly do dnes... Na Plzeňské bráně jsme byli už před dvěma lety, kdy jsme také jen tak náhodou šli kolem. :))

Brána byla postavena naproti brodu přes řeku Berounku ve směru od Prahy (což není těžké uhodnout z názvu,který je dnes pro bránu používán :) ) ve 13. století. Brána byla v roce 1421 poškozena, stavební úpravy prodělala v roce 1846 a poslední opravy proběhly v roce 2004, kdy byly opraveny na příklad i korouhvičky s českým lvem. V korouhvích byly nalezeny kovové schránky z dopisy (z let 1846, 1892 a 1936 - k nim byl přidán i nový z roku 2004, který podepsali starosta, místostarosta a tajemník Berouna). V prostoru brány je od roku 2001 výstavní síň, která je roku 2003 nese jméno fotografa, který se v Berouně narodil - Výstavní síň Jiřího Jeníčka.

Pražská brána

Ovšem většina lidí nahoru šplhala kvůli hezkému výhledu - zajímavé bylo pozorovat mravenčení lidí na náměstí, ale je škoda, že nejzajímavější výhled byl proti sluníčku, ale i tak byl pohled na další berounské dominanty pěkný (např. kostel Jakuba st., rozhledna Městská hora nebo druhá z bran - Horní neboli Plzeňská).

Výhled z Pražské brány na náměstí a hrnčířské trhy

Docela starý vzkaz... :)

Vedle brány býval domeček pro ponocného, ve věži bydlel hlásný a někdy ve věži bylo dokonce vězení. Pod krovem byl zvon, který sloužil jako poplašný v době nečekaných událostí. Zajímavé je i kruhový otvor, kterým je vidět z prvního patra na cestu vedoucí pod klenbě průjezdu, a který sloužil jako výtah, ale měl i svou obrannou funkci v dobách obležení města.

Mohutné trámy tvoří střechu Pražské brány

Byla to nečekaná návštěva zajímavého místa... klidně více takových. :) Pak jsme si koupili trdlo a šli jsme se podívat na lávku přes Berounku, odkud je hezký pohled na Berounku, překvapivě. :))

Berounka v Berouně

Pak jsme se zase vrátili na náměstí - však před námi byla snad ještě více než polovina stánků! :) Pár hrnečků jsme ještě pořídili, ale pak už jsme se jenom procházeli s tím, že teda už máme batohy těžké dost a že už nic dalšího nechceme... Každý rok jsou trhy věnovány jednomu řemeslu - které tvoří jakýsi doprovodný rámec, letos to bylo ševcovské řemeslo, takže bylo k vidění několik stánků s různými botkami. :) Viděla jsem hezké barevné polobotky, ale i plné poctivé boty nebo sandálky z tenkých pásků. Takové botky vypadají lépe, než barevné Crocsy, co? :))

Umění

Bohužel už se čas nachýlil a my jsme se museli vydat zpátky - přece jenom někteří z nás museli ještě do práce, tak nebylo radno s tím otálet. :)

Zbytek městských hradeb

... Při cestě zpátky k autu jsme přemýšleli, kolik jsme si vlastně odnesli těch hrnečků... a došli jsme k číslu devět, které bylo později upraveno ještě o dva další zapomenuté hrnečky - takže celkem jsme jich měli 11, opravdu neuvěřitelné číslo! :)) Asi k nám bude muset chodit hodně lidí na kafe nebo čaj. :))


Další informace:
- Muzea a galerie v Berouně
- Stránky Hrnčířských trhů

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)