úterý 24. května 2011

Praha věžatá II. - Žižkovská věž

Blížil se konec května a s ním i platnost poukázky, kterou jsem koupila na některém slevovém serveru. Znáte to, výhodná nabídka... Vstup pro dva za cenu jednoho. :) Akorát pak člověk nestíhá a nebo zapomene... Ale my jsme nezapomněli a stihli jsme to. Takže jsme se v úterý v podvečer s Jirkou sešli kdesi u Olšanských hřbitovů a odtud už jsme šli pěšky. :)

Žižkovská televizní věž je v Praze vidět snad odevšad. Však je to také nejvyšší pražská stavba, tak ještě aby nebyla vidět! ;)  Má neuvěřitelných 216 m. Chtěli jsme si věž vyfotit nejprve zespoda jako celek, ale je tak velká, že je problém to do fotky narvat. :)) Věž byla postavena uprostřed Mahlerových sadů a stalo se to mezi lety 1985 až 1992 podle návrhu architekta Václava Aulického a statika Jiřího Kozáka. Konstrukce je složena ze tří ocelových tubusů (v jednom z nich jsou rychlovýtahy) a nad nimi je anténní nástavec, který má skoro 100 m na výšku. Tubusy na sobě nesou tři kabiny - první je ve výšce 66 m a bývala tu otevřena restaurace, ve výšce 93 m jsou vyhlídkové kabiny a nejvýše je kabina s vysílací technikou. Z anténního nástavce vysílají televizní i rozhlasové stanice, jsou tu také vysílače mobilních operátorů a dokonce se tu měří kvalita ovzduší. Nelze si nevšimnout černých miminek z laminátu, která lezou po ocelových tubusech. Je jich deset a jejich autorem je výtvarník a provokatér David Černý. :) Poprvé tu byla pověšena v rámci projektu Praha Evropské město kultury 2000, ke konci roku byla sundána, ale už v roce 2001 byla instalována znovu. Tři obdobná miminka vyrobená z bronzu jsou instalována v parku na Kampě. Myslím, že bez miminek by to už nebylo ono. ;)

Pražská dominanta zblízka  :) (foto: Jirka)

Výtah nás vyvezl rychlostí 4m/s (no jo, jsou tu jedny z nejrychlejších výtahů ve střední Evropě) a my jsme šli do první vyhlídkové kabiny. Vlastně to tam působí docela dobově - vybavení zřejmě nezaznamenalo žádnou změnu od doby, kdy byla věž postavena. Není si tam ani kam sednout... Ale jo, výhled je odsud krásný, to jo. :) Škoda jenom, že jsme si vybrali den, kdy nebyla úplně dobrá viditelnost. Z věže se dá vidět až 100 km do dálky a to dneska rozhodně nebylo. Kdybychom sem šli někdy jindy, mohli bychom vidět až města jako jsou Děčín, Liberec, Hradec Králové, Poděbrady, Tábor, Písek či Plzeň. Hmm, velká věž s velkým rozhledem. :)

Výhled na Prahu (foto: Jirka)

Logicky, nejhezčí výhled je na Prahu a její jednotlivé dominanty. Krásně je vidět Pražský hrad, rozhledna na Petříně, chrám sv. Mikuláše, Staroměstská radnice atd. Ale ještě lepší je pozorovat domy a ulice v nejbližším okolí. :)

Domy, domy a zase domy (foto: Lenka)

Když se slunce dostatečně nachýlilo k západu, nestačily ho už mraky schovávat a ono na nás vykouklo a vykouzlilo pak svůj krásný západ. :) Naštěstí jsme nikam nespěchali a mohli jsme si to tu dosyta užít. :)

Zapadání sluníčka (foto: Lenka)

Jedna ze tří vyhlídkových kabin (foto: Jirka)

Pokročilejší západ slunce (foto: Jirka)

Čekali jsme, až padne tma a rozsvítí se pouliční lampy... ale nebylo to moc efektní, nezačala svítit celá Praha najednou. I když ono se to tak asi nedělá, co? :D ... Nicméně i za tmy stála vyhlídka za to a Praha vypadala docela jinak než za světla. Vychutnat si to mohou všichni, protože věž je přístupná od 10 do 23 hodin každý den. Akorát teda mě trochu dojal pán, co tam přišel a ve všech kabinách rozsvítil světla, takže se okamžitě začalo ve sklech odrážet vybavení kabiny a nebylo pomalu vidět ven. No, ještě, že jsme si všimli, kde tam mají vypínače. ;)

Večerní Praha :) (foto: Lenka)

Trochu rozmazaný Pražský hrad (foto: Lenka)

Ač se to nezdálo, strávili jsme nahoře skoro hodinu a půl času... No, docela bych uvítala, kdyby se tam uvnitř dalo na něco sednout... Ale je pravda, že jinak se tam ostatní návštěvníci prošli, koukli a zase odešli. My jsme byli jediní, kdo se tam zdržoval. ;)

A když jsme konečně sjeli dolů a vyšli ven, zjistili jsme, že věž během té doby získala zajímavý barevný odstín. :) Ten pohled přímo nahoru mě docela fascinuje. :)

Věž zespodu :) (foto: Lenka)

Docela jsem litovala, že jsem se trochu víc neoblékla, protože ono před desátou hodinou už opravdu moc teplo nebylo. :) Výjimečně jsme jeli domů autem, tak jsme ani nemuseli spěchat na autobus, což bylo také příjemné. Pěkný výlet to byl. :)


Další informace:
- ceny, otevírací doba na stránkách www.tower.cz
- cs.wikipedia - Žižkovský vysílačDavid Černý

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)