neděle 22. května 2011

Křešín a PP Na horách

Řekla jsem si, že by bylo fajn dofotit všechna chráněná území v okrese Příbram - abych pomohla projektu Chráněné území na Wikipedii. V té době jsem ještě asi nevěděla, že už se pokaždé budu koukat, co kde je a není nafoceno, když někam pojedeme... a že řadu výletů budeme směřovat schválně na místa, které nafocena nejsou. A také jsem ještě nevěděla, že většinou jde o místa zajímavá a fotogenická, takže nakonec oba budeme rádi, že jsme tam jeli. :)

Pár dnů po našem prvním cíleném focení, přírodní rezervaci Andělské schody, jsme se vypravili na další lokalitu - přírodní památku Na horách. Ale to bych předbíhala... Vyloženě pěkné počasí na focení nebylo, ale stejně jsme to riskli a doufali jsme, že alespoň nezmokneme. :) Auto jsme nechali na parkovišti v Jincích a odtud jsme šli po svých po modré turistické značce.

Trochu jsme se tu motali, protože značka na mapě byla vyznačena jinak než ve skutečnosti byla... a nebo se nám to jenom zdálo? :) Ale hlavně, že jsme se našli. ;) Šli jsme přes Evženov a odtud se otevíral výhled na Ohrazenice. Ohrazenice jsou nevelká obec při hranicích s vojenských újezdem Brdy, v které v současné době žije asi dvě stovky lidí. Historie obce je spojena s hornictvím, do 1. poloviny 19. století se tu ve dvou šachtách (Eisengruber a Hanzlíkov) těžil hematit.

Ohrazenice (foto: Jirka)

Cesta z Jinců do Křešína je dlouhá sice pouhých 2,5 km, ale s tím naším věčným focením to je stejně dlouhá štreka. :) Cesta vedla mezi loukami a podél lesa. V jedné chvíli se otevřel pěkný pohled na zalesněný kopec Plešivec, kde jsme byli na podzim před asi dvěma lety... Také moc pěkné místo.

Pohled na Plešivec (foto: Jirka)

Květeně luk dominovaly chrpy (Centaurea), kopretiny bílé (Leucanthemum vulgare) a také sytě růžové kvítky smolničky obecné (Lychnis viscaria). Tato rostlina z čeledi hvozdkovité je zajímavá vylučováním lepkavé tekutiny v okolí uzlin a květů.

Krásná smolnička obecná (foto: Lenka)

Oblast přírodní památky na horách je už z dálky viditelná z protikopce. Její hranice se nápadně liší od okolního pole, protože má jinou barvu v důsledku toho, že tu rostou jiné rostliny. No jo, ale jak se k tomuhle území dostat?? :)

Pohled na PP Na horách z protějšího kopce (foto: Jirka)

Šli jsme přes malinkou obec Křešín, které je rovněž ve stínu vojenského újezdu Brdy. Obec je poprvé připomínána už v roce 1370 a v současné době tu žije přes sto stálých obyvatel. Několik z nich jsme viděli, jak opečovává inventář zdejší hasičské zbrojnice, ale jinak je to malá a pěkná vesnička. :) Ale asi sem nechodí moc cizích lidí, protože na nás koukali dost nedůvěřivě. :)) Na návsi je kaplička zasvěcená Neposkvrněné Panně Marii, která byla vybudována obcí Křešín v roce 1855. Kaplička je obklopena vzrostlými javory a lipami. Svoje kouzlo má také zarostlý rybníček, který vlastně skoro ani není vidět, protože celá jeho hladina je zarostlá zelenými řasami.

Kaplička na návsi v Křešíně (foto: Lenka)

Náves s rybníčkem (foto: Jirka)

O kousek dál je rodinná kozí farma, tak jsme se pokochali kůzlaty i staršími kusy. :) Vtipná je cedule, která imituje klasické cedule s názvy ulic a stojí na ní, že je tu Kozí náměstí. :) Takhle vznikají místní názvy. :)

Kozí bradka :) (foto: Lenka)

Coby kamenem dohodil a zbytek došel je od Kozího náměstí náš cíl - přírodní památka Na horách. V terénu je vyznačena cedulí s malým státním znakem České republiky a hned vedle stojí informační cedule - s obdobnými se lze setkat na většině chráněných územích ve Středočeském kraji.

Informační cedule v přírodní památce (foto: Jirka)

Přírodní památka byla na tomto území o rozloze 4,76 ha vyhlášena v roce 1997. Hlavním důvodem ochrany je tu hojný výskyt koniklece lučního českého (Pulsatilla pratensis subsp. bohemica) a vstavače obecného neboli v. kukačka (Orchis morio). Jde o bývalou pastvinu acidofilního charakteru, kde se vyvinula zajímavá bylinná společenstva. Dominantními travinami tu jsou ovsíř luční (Helictotrichon pratense) a smělek štíhlý (Koeleria gracilis). Oblast PP Na horách je též významnou lokalitou se suchomilnými lišejníky. Pastviny jsou doplněny solitérními dřevinami jako je borovice lesní (Pinus sylvestris) a jalovec obecný (Juniperus communis). Západní část přírodní památky je nejsušší a je tu také největší podíl skalních výchozů. Oproti tomu směrem na východ přibývá stromů, které přechází v řídký les při hranici chráněného území.

Bývalá pastvnina doplněná několika solitérními jalovci a borovicemi (foto: Jirka)

Protože jsme lokalitu navštívili až ke konci května, nezastihli jsme koniklec luční český v květu (kvete od března do května), ale i tak jsem ho jasně identifikovala... A vzhledem k množství ochmýřených kouliček to musí být nádhera, když to všechno kvete. :)

Koniklec luční po odkvětu (foto: Lenka)

Kromě výše zmíněných rostlin se v přírodní památce vyskytují i další druhy jako kociánek dvoudomý (Antennaria dioica), lněnka alpská (Thesium alpinum), bělozářka větevnatá (Anthericum ramosum) a zimostrázek alpský (Polygala chamaebuxus).

Kociánek dvoudomý je jedinou z výše zmíněných rostlin, kterou jsem vyfotila... :) Takže něco málo o něm. Jde o malou vytrvalou bylinu s plazivým oddenkem, která preferuje spíše suchá a slunná stanoviště. Kvete v květnu a černu a na horách až v červenci.

Kociánek dvoudomý (foto: Lenka)

PP Na horách (foto: Jirka)

A ještě jednou pohled na Plešivec... Akorát ty mraky se mi moc nechtějí líbit, protože jsme si samozřejmě nevzali ani bundu, takže bychom pěkně zmokli. :)

Mračna nad Plešivcem (foto: Jirka)

Květů tu všude bylo habaděj, ale já mám stejně nejradši obyčejné bílé kopretiny... :) A dokonce i nějaká ta zviřátka jsme tu potkali - lezlo po mě klíště a ani se nijak nerozpakovalo i přesto, že jsem se nastříkala repelentem. No, ale domů jsem si snad žádné neodnesla... a nebo o něm alespoň nevím. :)

Kopretina :) (foto: Lenka)

Jirka si tu docela vyhrál s přechodovými filtry, ale musím uznat, že fotky se hodně povedly a jsou tak ozdobou našeho blogu. :)

Tak trochu dramatická krajina (foto: Jirka)

Taky mám trochu radost, že jsem přistihla tenhle párek motýlků. :) Snažila jsem se nějaký hmyz vyfotit celou dobu, co jsme tu byli, ale vůbec se mi to nedařilo - pořád se mi hmyzáci rozmazávali, jak rychle lezli nebo létali. No, ale tihle dva utéct nemohli. :))

Pár (foto: Lenka)

Obloha se zatahovala čím dál tím víc a začal se zvedat už i nebezpečně vítr, tak jsme urychleně odcházeli. Každou chvilku jsem čekala, že zmokneme, ale nakonec jsme měli štěstí a studená sprška se nám vyhnula. :)

Vypadá to, že dešti neujdeme :) (foto: Jirka)

... ale zato až za pár dní si Jirka uvědomil, že postrádá držák na ty přechodové filtry, které já tu tak vychvaluji. Nejspíš je nechal někde Na horách. :( No, takže si za pár stovek může koupit nové... Ach jo! Když se daří, tak se daří!


Další informace:
- oficiální stránky obce Ohrazenice, oficiální stránky OÚ Křešín

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)