sobota 14. května 2011

Dobříš - jarmark a něco málo z historie...

Každá druhá sobota v měsíci je na Dobříši ve znamení jarmarku regionálních produktů, takže sobota 14. května nebyla výjimkou. :) Ale výjimkou bylo, že jsme na trh vyrazili společně s Jirkou, protože to bylo snad poprvé. :)) Součástí květnového jarmarku byla i "férová snídaně", akce, která má podporovat fair trade v zemích třetího světa, takže jsme si koupili tvarohové, makové a povidlové koláčky a přidali jsme se ke snídajícím. :)

Prodávajících tentokrát bylo hodně, dokonce se někteří museli i dělit o jeden stánek. :) Akorát teda zrovna letos si pěstujeme vlastní špenát ve skleníku, tak největší tahoun loňského jara se letos nekonal. :) Pro mě byly favoritem zase kozí sýry z farmy Čapí letka.

Prodej květin a keříků

Výtvarný stánek pro děti :)

Ale ne... Favoritem byly jasně čokoládové lanýže od firmy Glaister´s Chocolate, která sídlí v Sedlčanech. Teda, všechny ty pralinky chutnaly naprosto skvěle, museli jsme si domů odnést od každého jeden kousek. :)

Čokoládové lanýže

Šperky

Potom jsme měli ještě pár věcí k vyřízení, ale nezapomněla jsem u toho fotit... Třeba nově opravenou část našeho náměstí, jehož oprava stála zhruba 350 tisíc korun českých. Vlastně jde o to, že město nechalo vykácet šeříkové keře a vybudovat vydlážděnou šikmou plochu... uprostřed toho všeho trůní socha sv. Šebestiána...Socha byla postavena na památku dvou morových epidemií v letech 1713 a 1714, při kterých zemřelo asi 150 osob...

No, velký problém vidím v tom, že tímto kácením se ztratila přirozená clona mezi silnicí a autobusovým nádražím - takže teď jsou všechny chlouby dobříšského náměstí vizuálně propojené... :/

Průhled na náměstí...

No nic... oprava radnice se povedla, takže alespoň z něčeho může mít dobříšský občan radost... ;)

Radnice a jarmark

Zákoutí za radnicí...

Kulturní dům Dobříš v této budově sídlí od roku 1955, předtím ale budova sloužila jako synagoga a také jinak vypadala. Tuto budovu koupila židovský obec v roce 1903, v roce 1904 byla dokončena oprava a synagoga byla vysvěcena. Ale během druhé světové války nebylo Židům ani jejich stavbám přáno, budova byla zničena a chátrala až do doby, kdy tu byl otevřen zmíněný kulturní dům. O čtyři roky později byla z budovy odstraněna věž a zůstala tak jenom kostka... V posledních několika letech prodělal dům zdařilou rekonstrukci, během které byla změněna barva z hnědavé na modrou... Ale zásadnější bylo umístění dvou původních desek s hebrejskými nápisy do průčelí budovy.

Kulturní dům Dobříš

Budova Základní umělecké školy (čp. 69) byla původně statkem, ale v roce 1986 byla budova zrekonstruována a byla sem umístěna lidová škola umění... Jojo, také jsem do ateliéru v podkroví chodila na výtvarnou výchovu. :))

Lidová škola umění

... Ještě jednou čokoláda - sladká tečka na závěr. :)) ... Nugát je nedostižný... a čokoláda s čili dost zajímavá. :) Každopádně se dost těším na příště! :))



Další informace:
- Stránky Jarmark regionálních produktů na facebooku

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)