pondělí 14. května 2012

Podvečerní procházka kolem lesa u Strže

V pondělí večer Jirka přijel docela rozumně z práce, takže jsme mohli vyrazit na krátkou procházku... Nejprve jsme přemýšleli, že bychom jeli znovu do anglického parku, ale tam jsme byli před pár dny, takže tuto variantu jsme zavrhli. :) Druhý nápad se ukázal nadějnějším - u rybníka Strž za Starou Hutí jsme byli naposledy v únoru v době třeskutých mrazů... :) Nakonec jsme k rybníku jenom nakoukli a dál jsme pokračovali cestou k chatové osadě a dále kolem lesíka...

Rybník Strž (foto: Lenka)

Vlastně jsme cestou neviděli ani nic moc extra zajímavého... spíš tak běžné kytičky a obyčejné borové šišky. :) Ale co, i to obyčejné může být docela pěkné. :) A jsem ráda, že jsem si ujasnila, jak se jmenuje tato bílá kytička, protože jsem si celá léta myslela špatně. :) Je to druh rožce (Cerastium)... Ale není to zřejmě druh r. rolní, jak jsem si myslela, takže tu nebudu dělat chytrou a radši nenapíšu nic. :)) Tak děkuji mimi_tulipánové, že mě v komentáři pod článkem vyvedla z omylu. ;)) Rozhodně nejde o nějakou vzácnou květinku, od pozdního jara do léta kvete skoro na všech sušších stanovištích. Mám ráda drobná bílá kvítka, která tato místa zdobí...

Rožec (foto: Lenka)

Asi už jsem to tu několikrát psala, ale opravdu se mi líbí různé odstíny svěže zelených listů doplněné o bílé tóny - kvetoucí kaštany, pápěří pampelišek... a nebo kvítky rožce. Tohle bývá jenom začátkem května a každý rok se na to těším. :) Tato fotka je asi miliontá variace na totéž téma, ale snad to internetový svět ještě unese. :)

Cestička ke Kotenčickému potoku (foto: Lenka)

Od Kotenčického potoka jsme naše kroky stočili podél lesíka. Docela jsem se divila, že to tu Jirka zná a já ne. :D ... No a tady jsme konečně vyzkoušeli ministativek, co jsem dostala k narozeninám. :) Je neuvěřitelně flexibilní a lehký a na můj malý foťáček stačí, docela jsme se s ním vyblbli. :)

U borovic (foto: Jirka)

... a šiška pod nimi :) (foto: Lenka)

Pohled směrem k údolí potoka (foto: Jirka)

I když ne všechno se dalo vyfotit dobře... Kvítek hvozdíku kartouzek (Dianthus carthusianorum) vypadá i ze stativu divně rozmazaně, to kvůli mírnému větříku, který přece jenom malinko kvítek rozpohyboval. :) Ale co bychom chtěli v takových světelných podmínkách. :)

Hvozdík kartouzek (foto: Lenka)

Posledním obrázkem dneska je rožcová louka. :) Pak už se moc fotit nedalo... obešli jsme si svoje procházkové kolečko, pak jsme nasedli do auta a zase jsme odjeli domů. :)

Loukáááá (foto: Lenka)


Další informace:
- Botany.cz - rožec rolní, hvozdík kartouzek

6 komentářů:

  1. Cestu podél lesíka zná Jirka od Michala, že? A Michal ode mě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to nevím. :)) Ale je to možné... Pěkná řetězová reakce, že? :D

      Vymazat
  2. Oceňujem prácu blogerky, ktorá nie je lenivá hľadať názvy kvetov, ktoré zverejňuje. Ja nemám na to nikdy čas :-( Fotky sú pekné, máj je iba raz za rok a na takéto fotky si teda musíme zase rok počkať. Ten biely kvietok - rožec poľný - má pozoruhodné to, že všetky, ktoré som vygooglila mali iba 5 okvetných lístkov a tento tvoj ich má viac :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joj, to jsem ale krásně utřela. :D ... Práce blogerky je k ničemu, když neumí najít název kytek pořádně. :)) Zřejmě to totiž není rožec rolní, ale nějaký jiný. :D Tak děkuji za upozornění. ;)

      Vymazat
  3. Lenko, nekritizuj mi tady ty vaše krásný fotky!...:-)
    Ten fialový kvitek, to je nádhera....a nevypadá rozmazaně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už mlčím, už mlčím... ;))) Díky za komentář. ;) L.

      Vymazat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)