neděle 6. května 2012

Dobříšský park po dešti

Minulý týden jsme se tu byli projít už v noci, kdy byla tma... tentokrát po/při dešti. :) Ale proč ne, dobříšský anglický park je oáza klidu vždycky a vždycky je tam pěkně. :) Tak nač sedět celý den doma, když si můžeme trochu protáhnout pérka. :)

Od parku vede ulice V Lipkách, která je (jak název napovídá) celá lemovaná alejí lip malolistých (Tilia cordata), která je státem chráněná jako památný strom. Stromy jsou chráněné od 20. října 1981, původně jich bylo chráněných 78, dnes je to už jen 73. Nedávno na straně u anglického parku přibily nové cedule se státním znakem, aby každý věděl... :)

Alej památných stromů V Lipkách

Za branou do anglického parku je průjezd do francouzské zahrady, cesta je tu lemována jírovci maďaly (Aesculus hippocastanum), které zrovna kvetli, když jsme tam byli... Velká paráda, opravdu. :)

Jírovcová alej ve francouzské zahradě

Myslím, že minulý rok byl Dobříšský park navržen mezi maloplošné chráněné území (měl se stát přírodní památkou), ale ani nevím, jak to dopadlo, protože je kolem toho už delší dobu nějak ticho. Ale docela si ještě pamatuju, jak pan starosta hlásil, že zde přírodní památku nechce, že by se kvůli ní nemohlo vybudovat parkoviště... Takže asi tak. I když kdo ví, jak to je, protože k vyhlášení přírodní památky je potřeba souhlas majitele, což je v případě parku Dipl. Ing. Jeroným Colloredo-Mannsfeld z Rakouska. 

O vyhlášení přírodní památky se uvažuje především kvůli výskytu brouka páchníka hnědého (Osmoderma barnabita), který je vázán na osluněné dutiny ve starých stromech. Dalším předmětem ochrany v této lokalitě jsou společenstva hercynských dubohabřin, suťových lesů, středoevropské bazifilní teplomilné doubravy, suchých acidofilních doubrav, acidofilních suchých trávníků a vlhkých pcháčových luk. Na tyto biotopy jsou vázány na příklad tyto vzácné druhy rostlin - bělozářka větevnatá (Anthericum ramosum), česnek chlumní (Allium montanum), lněnka alpská (Thesium alpinum), jetel alpínský (Trifolium alpestre) a chlumní (T. montanum), prorostlík dlouholistý (Bupleurum longifolium), rozrazil klasnatý (Pseudolysimachium spicatum) a rozprostřený (Veronica prostrata) a smldník jelení (Peucedanum cervaria). Z významných druhů hmyzu jsou tu ještě tesařík dubinový (Plagionotus detritus) a piluna (Prionus coriarius) nebo zlatohlávek tmavý (Oxythyrea funesta). Přitom od roku 2004 se tato lokalita řadí mezi evropsky významné lokality. To už stojí za ochranu, ne? :)

Parková zeleň po dešti

Kvítky šeříku... omamně vonící

Anglický park byl založen na místě původní oplocené bažantnice, vybudován byl mezi lety 1800-1815. Do přirozeně vypadající parkové úpravy byly zahrnuty stromy, které tu dříve rostly a to především duby a lípy. Později přibylo několik exotických stromů dovezených např. z Kanady. Jedním z nich je i vysoký šácholan přišpičatělý (Magnolia acuminata), který roste nedaleko vchodu do parku. Šácholan přišpičatělý je až 20m vysoký strom s korunou kuželovitého tvaru, listy jsou výrazně velké (bývají dlouhé až 25cm a široké až 13cm), květy jsou nazelenale žluté a plodem jsou dřevnatějící měchýřky na šišticovitém souplodí. Stromy pochází z pomezí USA a Kanady, odkud byl poprvé do Evropy přivezen v roce 1736 a v českých zemích byl poprvé vysazen v roce 1844 v Královské oboře.

Květ šácholanu

Některé z cest v parku byly sjízdné i panskými kočáry, hlavní cesta vedla přes Čertův most. Pod zámkem stával mlýn a pivovar (do roku 1879), voda k mlýnu byla vedena náhonem od nádrže Chotobuš.

V části parku, která vede kolem Kotenčického potoka, který teče od nádrže Chotobuš směrem k Huťskému rybníku. Tyto části parku jsou vždy spíš stinné, vlhké a utopené v zeleni listů a trávy. Tahle část působí divokým dojmem... no a docela často sem chodí rýpat divoká prasata. :) My jsme šli jenom právě cestou podél potoka, na šplhání do výšky bych už asi neměla dost energie.

Louka v parku

Kvítka

V místě, kde se cesta ohýbá ke zpáteční cestě roste několik velmi starých dubů. Ten největší dub letní (Quercus robus), který roste uprostřed louky byl vyhlášen 20. října 1981 jako památný strom. Strom dosahuje výšky asi 30m a obvod jeho kmene je 530cm, opravdu krásný dub!

Dub - další památný strom

Stavby v parku pocházejí z konce 19. století. Jedná se o bývalé divadlo s fasádou ve stejné barvě jako má zámek, které dnes slouží k bydlení nebo nově opravený skleník, který navazuje na oranžerii ve francouzské zahradě. Tady v horní části parku roste také několik pěkných stromů jako platan javorolistý (Platanus hispanica), modřín opadavý (Larix decidua), jírovec červený (Aesculus x carnea) s narůžovělými kvítky, několik krásně rostlých starých dubů a dalších zajímavých stromů.

Domeček v parku

Opravený skleník navazující na oranžerii ve francouzské zahradě

Smlouva z roku 2005 stvrdila veřejný příslib majitele parku, který park pronajal městu s tím, že Dobříšákům umožní bezplatný vstup do parku a město se na oplátku bude o park starat. Ještě, že tak, je to skutečně nenahraditelné místo k procházkám. :) Zároveň by měly být ze strany města obnoveno značení cest a  cedulky s názvy stromů, což bych v některých případech docela potřebovala. ;)


Další informace:
- Wikipedia - Seznam památných stromů v okrese Příbram, Dobříšský park
- o anglickém parku na stránkách města Dobříše

3 komentáře:

  1. Jsem pyšná, že máme takový park. A Leni, krásné fotky opravdu. Květ šácholanu je zajímavý, budu se muset, co nejdříve dojít podívat. Ten zůstal mému oku skryt. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždycky mi ten park přišel jako normálka, ale v poslední době když tam jdu, tak jsem z něj vždycky nadšená. Je to fakt krásné místo... Jo a ten šácholan roste kousek od fontány, říkala jsem si, co je to za divný strom a květy jsem viděla poprvé až letos. :)

      Vymazat
  2. Park je opravdu nádherný a stojí za to se tam jít projít. S rodinou tam chodíme celkem často, jen pravda ne v dešti, to se vždy koukneme na předpověď počasí yr.no a podle toho pak plánujeme výlety a procházky.

    OdpovědětVymazat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)