neděle 13. května 2012

Dnešek patří maminkám

Dne matek se slaví každoročně vždy druhou neděli v květnu - letos to vyšlo na dnešek, tedy na 13. května. Matky měly svůj den už ve starověkém Řecku, kdy se slavil svátek plodnosti a matek a toho dne se uctívala pohanská bohyně Kybelé. V novodobé historii a mezinárodně se den matek začal slavit v roce 1907, v Československu to bylo od roku 1923. V době komunismu byl tento svátek záměrně potlačován a naopak byl prosazován Mezinárodní den žen, tedy 8. března... rudé karafiáty. Ne, že bych něco měla proti karafiátům, to ne. Proti komunistům ano! :)

Jako každý rok, vyrazila jsem na louku nedaleko domova natrhat mamince kytici lučního kvítí. :) Ani nevím, před kolika lety začala tato naše malá rodinná tradice... asi v době, kdy jsme se ségrou neměly vysoké kapesné a tímto způsobem jsme šetřily. :) Dneska jsem nebyla sama, šli jsme společně s Jiříkem, ten se zpočátku divil, jak z toho "plevelu" chci udělat nějakou kytku... ale uznal, že se to povedlo. ;) Nejdřív jsem si myslela, že budu mít jenom samé žluté pryskyřníky, těch bylo na louce absolutně nejvíc... Ale pak jsme našli i hezčí kousky. ;)

Louka s pryskyřníky (foto: Lenka)

Žlutě kvetoucí pryskyřník prudký (Ranunculus acris) je jedovatá a velmi hojná rostlina z čeledi pryskyřníkovité. No jo, umyla jsem si ruce, když jsem přišla domů. :) Čeleď hvozdíkovité zase zastupuje růžově kvetoucí kohoutek luční (Lychnis flos-cuculi), které vyhledávají vlhká stanoviště. To je dobře, že nám tu roste, to by totiž mohlo znamenat, že nám tu na louce nikdo nepostaví žádné budovy. ;) Což považuji za velmi rozumné, když jsem vloni v létě po vydatných deštích viděla podmáčené louky...

Kohoutek luční (foto: Lenka)

Když jsme procházeli lesíkem, všimla jsem si běláska řeřichového sedícího na květu... Teda v tu chvíli jsem ještě nevěděla, že je to bělásek řeřichový (Anthocharis cardamines) a musela jsem si to později najít. ;) Málokdy se poštěstí vyfotit motýla, jsou to dost neposedná stvoření a když už se k nim člověk objektivem skoro přiblíží, jako na potvoru uletí. Dnes byla dost zima a díky tomu motýlek seděl jako přikovaný... :) Bělásek řeřichový je běžný evropský druh, který je hojně rozšířen i v České republice od nížin do hor. Samičky se páří jednou ročně a v podstatě celý život kladou vajíčka... jako ta na obrázku - myslím si, že jde o samičku, i když kdo ví. :)

Bělásek řeřichový (foto: Lenka)

Pryskyřníky a kohoutky (foto: Lenka)

Nikdy dřív jsem si nevšimla, že u nás na louce kvete i rdesno hadí kořen (Bistorta major). Vyhledává vlhčí místa spíše ve vyšších polohách (proto neroste v jižních Čechách a na jižní Moravě). Tento druh rdesna se dříve používal v léčitelství a to proti krvácení a uštknutí hadem, z čehož byl odvozen jeho český název. Lodyha je zakončena jediným lichoklasem a jednotlivé kvítky jsou světle růžové... Pěkná rostlinka. :) 

Rdesno hadí kořen (foto: Lenka)

A na závěr nám dovolte, abychom se pochlubili naším výtvorem. :)) Maminka měla radost. Tradice je pořád živá. :) ... Takže zase příští rok o druhé květnové neděli. ;)

Kytice lučního kvítí pro maminku (foto: Jirka)


Další informace:
- stránky BOTANY.CZ - pryskyřník prudkýkohoutek luční, rdesno hadí kořen
- stránky Motyli.net - bělásek řeřichový

4 komentáře:

  1. Krásná květinka. Moje mamka taky dostala a navíc i něco na zub. :) Musíme si je hýčkat, zaslouží si to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dali jsme mámě ještě čokoládu, ale přece sem nebudu dávat fotky koupených sladkostí? ;) Máš pravdu, musíme si je hýčkat, také se o to snažím. ;)

      Vymazat
  2. Nádherná kytice! Máte úžasný potenciál na louce. :-)
    Zdravím. Katka

    OdpovědětVymazat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)