čtvrtek 1. července 2010

Zámek v Mníšku pod Brdy

Konečně jsme se také vypravili na zámek v Mníšku pod Brdy - já jsem tu sice už před pár lety byla, ale od té doby otevřeli další prohlídkový okruh, tak byla škoda toho nevyužít a nejít se poučit o historii dávné i nedávné... :) I. okruh umožňuje navštívit 11 historických pokojů, které ukazují, jak žila drobná šlechta na počátku 20. století. Viděli jsme tu např. přípravnu jídla, jídelnu, knihovnu, velký salon s hodinovou věží atd. I když už začaly prázdniny, na prvním okruhu jsme byli na prohlídce čtyři návštevníci... Na II. prohlídkovém okruhu jsme už s Jirkou a slečnou průvodkyní byli sami. Mohli jsme si prohlédnout 8 historických prostor a Arkádu, pokoje jsou zařízeny tak, jako by je poslední majitelé zámku (Kastové) před nedávnem opustili. Ložnice, koupelna, dětský pokoj jsou zařízeny i do nejmenších detailů. Je tu k vidění mnoho fotografií, protože Kastové byli moderní a vlastnili několik fotoaparátů, které hojně využívali. Zámek za návštěvu určitě stojí - a na příští rok tu chystají otevření už třetího prohlídkového okruhu.

Nádvoří mníšeckého zámku (foto: Jirka)

Na místě dnešního zámku dříve stával hrad, první zmínka o něm je z roku 1348 v zákoníku Karla IV. "Majestas Carolina". Archeologické výzkumy ukazují ale na to, že toto místo bylo osídleno už možná od konce 13. století. Od roku 1487 hrad patřil pánům z Mitrovic, v roce 1639 byl zámek vypleněn a vypálen švédskými vojsky. V roce 1655 zámek kupuje původně koželuh z Flander Servác Engel z Engelflussum, který ho v letech 1656 - 1672 opravil. V druhé polovině 18. století za Unwerthů došlo k mnoha přestavbám, po nich panství vlastnili Pachtové z Rájova. V roce 1848 navštívil zámek červený kohout... V roce 1909 získává zámek Theodorich, svobodný pán Kast z Ebelsbergu. Kastové byli poslední majitelé, v roce 1945 byl zámek konfiskován a protože se krátce předtím rodina přihlásila k německé národnosti, nemá na něj dnes nárok...

Po roce 1945 zámek přešel pod správu ministerstva vnitra a to si tu zřídilo archiv, kde byly některé velmi citlivé materiály. Archiv tu byl až do roku 2000, pak zámek přešel pod Národní památkový ústav a po nezbytné rekonstrukci byl otevřen veřejnosti. Nedávno byla také dokočena obnova malého parku v bezprostřední blízkosti zámku, kde se dnes dá v klidu posedět a pokochat se pohledem na zámek. :)

Kvetoucí řebříčky v zámeckém parku (foto: Lenka)

Zámek (foto: Jirka)

Nám se ještě domů nechtělo, tak jsme se šli na chvilku projít okolo Zámeckého rybníka. Cestou jsme potkali jednoho zajímavého hmyzího pána - samečka vážky černořitné (Orthetrum cancellatum). Čekala jsem na něj delší dobu, než se osmělil a přiletěl si sednout tak blízko, aby z něj vznikla tahle hezká fotka. ;) Dospělé samičky jsou zbarveny úplně jinak než tento sameček - jsou hnědo-žluté. Samečci létají kolem svého teritoria, které může být velké 10 - 50 m a pak usedají na stejné místo... Tak proto to focení nebyl problém. :))

Vážka černořitná (foto: Lenka)

Mysleli jsme původně, že se projdeme přímo kolem rybníka, ale nevedla tudy cesta, tak jsme se museli stočit mezi domy, ale k vodě jsme se zase vrátili, to ano. :)

Hvozdík kropenatý (foto: Lenka)

Kachňata na Zámeckém rybníku (foto: Lenka)

Pohled na zámek zrcadlící se v rybníku se mi vážně velmi líbil. Možná bychom se tu zdrželi trochu delší dobu, ale voda v rybníku zrovna v téhle části zas tak moc nevoněla. :) Proto jsme se zase rychle vydali zpátky k zámku, před kterým na nás čekalo naše autíčko. :)

Zrcadlící se zámek (foto: Lenka)

Chrpa (foto: Lenka)

Ještě než jsme došli k autu, nešlo nevyfotit věž kostela sv. Václava, která vykukovala za střechami domů. První zmínka o dřevěném kostelíku v Mníšku pochází z přelomu 13. a 14. století. Tento kostelík utrpěl řadu ničivých ran za husitských válek a počátkem 17. století byl vypálen Švédy. Stavba nového kostela započala r. 1743 za Unwertů, kteří se významně zasadili i o úpravy zámku. Kostel byl vysvěcen na sv. Václava roku 1756, původně byl bez věže, ta byla dostavěna později.

Kostel sv. Václava (foto: Lenka)

Autíčko počkalo a my jsme už brzy frčeli domů, však nás taky ještě čekala vyjížďka na kole, která dala zabrat našim nohám i zadnicím. :D

Další informace:
- oficiální stránky mníšeckého zámku
- www.hrady.cz
- web Mníšku pod Brdy - památky ve městě

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)