úterý 6. července 2010

Veselý vrch u Mokrska

Ať přemýšlím, jak přemýšlím, nemůžu si vzpomenout na žádný jiný výlet, který by se dal nazvat rodinným a který bych tu popisovala. :) ... No ano, výlet na rozhledu byl prvním takovým. :) A že to zrovna byla velká akce! :) Museli jsme dokonce vyrazit ve dvou autech, jinak bychom se nevešli. :)

Naším autem jsme dojeli do Prostřední Lhoty, kde jsme nechali auto u Křižovnického špýcharu. Auto s babičkou a Martínkem jelo ještě dál, až do Mokrska, aby měli kratší cestu na kopec. :) Křižovnický špýchar tu stojí od roku 1770 a byl součástí statku, který patřil k panství Starého Knína, které koupil řád Křížovníků s  červenou hvězdou. Ve špýcharu je možno navštívit expozici s názvem "Ze života venkovského obyvatelstva středního Povltaví". My jsme ale neměli moc času, tak jsme se raději vydali nejprve po modré a pak po žluté turistické značce směrem na kopec. :)

Veselý vrch (foto: Jirka)

Houba z větve rostoucí (foto: Lenka)

Kupodivu jsme nahoru obě bandy dorazily skoro ve stejný čas. :) Takže hurá nahoru! :) Je to teda div, ale já jsem tu byla poprvé! To jsem ale velká ostuda, když to máme takový kousek od baráku. :)

Kovová rozhledna se nachází na Veselém vrchu v nadmořské výšce 489 m. Věž slouží zároveň jako telekomunikační věž. Vysoká je 42 m a vyhlídková plošina je 25 m nad zemí. První turisté mohli vyšlapat 137 schodů již 3. července 1999.

Rozhledna (foto: Jirka)

Rozhled po středním Povltaví byl teda fakt parádní, dominuje mu zahloubená řeka Vltava a okolo rostoucí lesy, malé roztroušené vesnice a domy. Za dobré viditelnosti jsou údajně vidět vrcholky Českého Středohoří a dokonce i Alp. Ale to my jsme určitě dobrou viditelnost neměli, protože já jsem žádné České Středohoří ani Alpy neviděla. :)

... pohled směrem k Prostřední Lhotě (foto: Jirka)

... ale nejhezčí je výhled na údolí Vltavy (foto: Jirka)

Pod rozhlednou je stánek s občerstvením a turistickými suvenýry, takže jsme chvíli poseděli dole u stolečku, dali si kafe a sušenku a koupili si pohledy a bylo dobře. :)

Schody do nebe :) (foto: Lenka)

Nicméně pak nastaly galeje, kelímky od kafe byly vypláchnuty a všichni jsme byli donuceni jít sbírat borůvky. :) I když je pravda, že jak nás bylo hodně, tak borůvky v petlahvi rychle přibývaly... a o tom vynikajícím koláči, co jsme druhý den měli, se ani zmiňovat nemusím. :))) 

V borůvčí bylo spoustu malých černých motýlků s bílými skvrnkami... Tak jak jinak by se mohly jmenovat než běloskvrnáči pampeliškoví (Amata phegea)?! :) 

... motýlek na borůvčí (foto: Lenka)

Cestou zpátky jsme šli druhou stranou, přes Mokrsko. Po asfaltové silnici jsme se pak dostali zpátky do Prostřední Lhoty. Cestou nám pod nohama hopkaly celé zástupy malých ropušek. :) Nikdy jsem neviděla tak roztomilé žabičky. :)

Opravdu malinká ropucha :) (foto: Lenka)

Tak a to je konec rodinného výletu, nezmokli jsme, už jsme tu. :)


Další informace:
- www.hrady.cz - muzeum Křižovnický špýchar, Veselý vrch

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)