neděle 4. března 2012

Venčící...

Nedělní odpoledne vypadalo zamračeně a nevlídně, ale přesto jsme si řekli, že vyvenčit sebe a po delší době i pejsku nebude na škodu. :) Nakonec se počasí vypěknilo a my jsme si užili krásnou slunečnou procházku po tradiční trase, která už tu několikrát také byla... Ale asi ne ve slunečném předjaří. :)

Nejprve jsme museli jít na louku kousek od domu, aby se pejska vyběhala a potom nás zbytečně netahala (i když do kopečka by to moc nevadilo :)).

Předjarní louka... (foto: Jirka)

Hele, tohle je asi první letošní hmyzák. A jestli to dobře chápu, tak tohle způsobuje svědivé štípance, když se to namnoží v nesekané trávě... Ale jinak je sametka docela pěkná. :)

Sametka (foto: Lenka)

Jako tradičně jsme šli kolem židovského hřbitova, o kterém jsme psali už tady... A nic nového se o něm napsat nedá. Pořád je zavřený na zámek a může se na něj jenom po telefonické domluvě se správcem (je to firma, která se stará o židovské památky). Ale zdálo se mi jako by druhá část byla opravená oproti stavu, v jakém to tu bylo ještě nedávno... I na vratech visí zpráva o tom, že "projekt byl realizován v letech 2011 - 2012 za finanční podpory Středočeského kraje". Ale o jaký projekt že to jde, o tom tam není ani slovo. :)

Dobříšský židovský hřbitov přes plot... (foto: Lenka)

Náhrobky na židovském hřbitově (foto: Lenka)

Tady následují klasické venčící fotky z tohoto místa. :) Ono tu také nic moc zajímavého na focení není... Dokonce ani žádné kvetoucí kytičky jsem tu neviděla, škoda. :)

Rozcestí zelené a modré turistické značky (foto: Jirka)

Borovice (foto: Jirka)

A tady jsme my všichni. :))

Stíny mé oblíbené :) (foto: Lenka)

Část cesty vždycky vede kolem obory Aglaia, ale o té jsme už také psala někdy dříve. :) Fotky z této doby jsou takové podivně mdlé kvůli seschlé trávě, ale zároveň prozářené slunečním svitem... No, ale snad už se brzy zazelená, to teprve bude všechno fotogenické. :)

Obora Aglaia (foto: Jirka)

Seník u obory (foto: Lenka)

I když už bylo docela teplo, v lesích jsme ještě našli zbytky ledu, které nestihly zatím roztát... a v něm uvízlý dubový list. Ale to už jsme byli jenom kousek od hájovny Obora... a od hradiště...

Dubový list (foto: Lenka)

Plůtky u hájovny Obora (foto: Jirka)

U hájovny Obora se nachází bývalé nížinné hradiště, kterému se říkalo také OboraDvorce nebo Na valech. V současné době je tu více-méně rovinatá plocha, která je obehnána valy oválného tvaru, za kterými je vodní příkop. Z větší části je v příkopu opravdu po celý rok voda, ale v severovýchodní části už dnes voda nebývá. Valy vymezují prostor o rozměrech přibližně 90 × 60 m. Při archeologickém průzkumu tu byly nalezeny denáry z doby knížete Boleslava I., takže je možné odhadovat dobu fungování hradiště do období prvních Přemyslovců. Vlastně je to divné, ale nikdy předtím jsem tu nebyla... a teď mi vysvětlete, jak je to možné!? :)

Val hradiště Obora s vodním příkopem (foto: Lenka)

Obdobnou fotku z loňského podzimu jsme už také na blog dávali. Pěkný pohled na kaštanovou alejku... :) 

Jírovcová alej (foto: Jirka)

Dál jsme si cestu zkrátili přes louku... což nebyl úplně dobrý nápad, ale my jsme se "loužím" dovedli vyhnout. :) I když to by pejska asi taky dovedla, kdyby chtěla. :) Asi si chtěla umýt ťapky předtím, než zaryla čumák do krtin. :))

Čvachtáme :) (foto: Lenka)

Poté jsme šli podél Lipížského potoka směrem k rybníku Papež. A to byla tedy chuťovka, louky byly velmi (ale velmi!) podmáčené, tak jsme se lehce podmáčeli i my. :) Hlavně kalhoty dopadly tragicky a cákance bahna jsme měli až ke kolenům. :) Ještě, že nejsme ani trochu z cukru. :)

Louky u Lipížského potoka (foto: Jirka)

Blízko břehu rybníka Papeže rostl tento strom - myslím, že to byl topol, před pár lety při nějaké bouřce spadl, ale velká část jeho kmene zůstala na místě a nedávno z něj někdo vyřezal tuto pěknou sošku... Kdo to asi mohl být??

Dříve strom, nyní socha (foto: Lenka)

Pěkná procházka, měli bychom se chodit venčit častěji. :) 

Cestou nějak vzalo za své moje přesvědčení, že k večeři udělám zeleninový salát a raději jsme si za odměnu dojeli pro pizzu - špenátovou, protože ta je nejlepší. :))


Další informace:
- hradiště Dvorce - článek na blogu Petra Šnajdra, informace na stránkách stredovek.com, hrady.cz

3 komentáře:

  1. Vaše příspěvky mě moc baví....nejen že jsou plné krásných fotek (to mi řekněte jak je to možný - je to foťákem, talentem, nebo na to máte školy?), ale navíc na mě působí tak nějak uklidńujícím dojmem.
    Zase parádní článek....díky za procházku a prohlídku židovského hřbitova.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář. :) Ani nevím, čím to je... Školy na focení rozhodně nemáme, dobré foťáky snad ano a o talentu nevím, no. :) To se těžko hodnotí, když by člověk měl psát sám o sobě. :) Snažíme se, jak jenom to jde a jsem ráda, že se to někomu líbí - z toho mám velkou radost.
      L. :)

      Vymazat
  2. Další úžasné fotky. Stíny super, ale hmyzáka nemusím.

    OdpovědětVymazat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)