neděle 26. února 2012

Procházka do Staré Huti

Poslední únorový víkend se nesl ve znamení pěkného slunečného počasí. Dokonce i neděle taková byla, ač se nejprve zdálo a předpověď počasí to hlásila předem, že bude zataženo a spíš ošklivě. :) My jsme se rozhodli vyvětrat tentokrát nejen sebe, ale i naši fenu a dokonce i synovce. :) Takovou velkou rodinnou procházku jsme dlouho nepodnikli. Nejprve se zdálo, že nám počasí moc přát nebude, ale brzy se zpoza mraků vyklubalo sluníčko a chvílemi pěkně svítilo. :)

Chtěli jsme se podívat na malý zvěřinec... :) Hned vedle rychlostní silnice R4 sídlí firma Joalis, která se zabývá výrobou preparátů pro metodu řízené i kontrolované detoxikace a ve svém areálu má takovou malou ZOO. V ohradě tu běhají ovce, kozy, prasátka, lama, osel, husy, slepice, perličky, emu, mufloni, daňci nebo co to je. A to bude asi všechno, co jsem dokázala identifikovat. :) Jirka chudák musel s pejskou čekat stranou, než jsme si se synovcem všechno to zvířectvo řádně prohlédli. :)

Běžící prasátko (foto: Lenka)

Kozy (foto: Lenka)

Lama (foto: Lenka)

Oslík (foto: Lenka)

Protože pořád bylo krásné počasí, šli jsme se projít ještě k Huťskému rybníku (někde je uváděn pod názvem Starohuťský), který taky hned vedle rychlostní silnice. Rybník od sebe odděluje Dobříš a Starou Huť, zasahuje do anglického parku a nad jeho vodami se zvedá hrad Vargač, takže už jsem jej v několika našich článcích zmiňovala. Je to ten rybník, kde byla poprvé v Evropě vypuštěna ondatra pižmová. Ale jinak nic jiného o rybníku nevím. :) Docela jsem při pohledu na něj litovali, že jsme sem nestačili jít bruslit. Led sice ještě je, ale už není bezpečné na něj chodit. Škoda... Sice byl silný, ale moc dlouho nevydržel, takže jsme si ani bruslení moc neužili.

Huťský rybník (foto: Lenka)

Huťský rybník ještě jednou (foto: Jirka)

No, on ten Huťák není zase tak moc hvězdné místo, když odsud je jako na dlani dobříšské průmyslové panoráma. ;) Válí se tu dost odpadků a rozbitého skla a sama bych se sem asi spíš bála jít. Na fotkách to vidět není, ale nebudeme si tu hrát na kdejakou nádheru. :) No, ale některá grafitti tu jsou docela pěkná. Tohle je přesně místo, kde by takovéhle "umění" být mělo, hodí se sem a místo oživuje.

Grafitti pod dálnicí (foto: Lenka)

Zaskočili jsme se podívat ještě na náves do Staré Hutě. Uprostřed stojí kaplička Nanebevzetí Panny Marie postavená v novogotickém slohu a pocházející z roku 1897. Z druhé strany se mi jí už nepodařilo vyfotit pěkně osvětlenou sluncem, protože zrovna zalezlo... tak nic. :) Ale stejně by výhled na ní hyzdila zaparkovaná auta... tady je jenom autobusová zastávka. :))

Kaple ve Staré Huti (foto: Lenka)

Naneštěstí je vedle kapličky hospoda, takže synovec to na nás okamžitě začal zkoušet: "Já mám hlad, dal bych si hranolky s kečupem". :) No, nedostal je. Místo toho jsme se obrátili k domovu... bylo na čase, ta černá obloha nevěstila nic moc dobrého. :) Takže jsme vyfotili poslední obrázky se sluníčkem...

Že by se blížilo nějaké sněžení? (foto: Jirka)

Stínohraní (foto: Jirka)

... asi tak dvě minuty po pořízení té poslední fotky se zatáhlo a za další chviličku se z oblohy začal sypat ostrý sníh a foukat studený vítr. Brrr... A domů to bylo ještě kus cesty po louce. No a protože nemrzlo, sníh na nás pěkně hned tál a měli jsme mokré kalhoty, bundy, čepice, prostě všechno. To máme asi proto, abychom si nemysleli, že už tu bude jaro, pořád má v rukou vládu chladná zima. ;) Když jsme dorazili domů, byla jsem tedy docela vyřízená. A vtipné bylo, že jsme si ještě ani neudělali teplý čaj a už přestalo sněžit a brzy se zase rozzářilo sluníčko. :) Dneska si s námi počasí pěkně hrálo. :) 

Škoda, že jsme nikam nevyrazili v sobotu (ač výlet byl naplánován), bylo stálejší počasí... Ale když si ty páteční večírky občas vyberou svou daň. :))) ... Pěkných dní ještě bude... :)

Další informace:
- oficiální stránky Staré Huti
- Joalis

2 komentáře:

  1. Jsem velká milovnice oslíků. Tenhle na fotce, to je obzvlášť pěkný exemplář....umazlila bych ho, kdyby to šlo:))))

    OdpovědětVymazat
  2. Tímto komentářem jste mě pobavila. :D ... Budu na vás myslet, až zase někde osla uvidím. ;)) Pěkný den.
    L.

    OdpovědětVymazat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)