sobota 11. února 2012

Krmíte v zimě ptáčky?

Jirka spal po noční službě a já jsem dnes část dopoledne strávila s foťákem na stativu a schovaná za žaluziemi. :) Ne, nešmírovala jsem sousedy, jen jsem chtěla vyfotit nějaké ptáky, kteří na náš balkón chodí na zobání. :) Měla jsem štěstí, brzy přiletěla sýkora modřinka (Cyanistes caerulus). Pak se vrátila ještě několikrát, ale to bylo všechno, dneska se k nám zrovna nikdo jiný nepřiletěl podívat. Vlastně tu nemáme ani moc rušno, protože máme balkon směrem do ulice a kolem je přece jenom ruch a také nemámě pořádné krmítko, u sousedů určitě nacházejí lepší. :)

Alespoň lojovou kouli se semínky jsme jim na zábradlí přivázat museli. A po Vánocích přibyl i řetěz z vánočního stromečku - ale divím se, že se ještě nikdo nepustil do buráků - jednou nám je ptáci ožrali z věnce, který visel na dveřích, ale letos buráky nějak pohrdají. :)... Příští rok jim musíme pořídit pořádné krmítko, aby se jim u nás víc líbilo. :)

Jde se na svačinu...

Sýkora modřinka

Kromě modřinky jsem na našem balkóně viděla i sýkoru koňadru (Parus major), kosa černého (Turdus merula), červenku obecnou (Erithacus rubecula)... a to je bohužel vše. O dost lepší pozorování je na internetových stránkách Záchranné stanice živočichů Makov, kde mají přímý přenos z kamery umístěné u jejich krmítka... A tam to teda žije, můžete se o tom přesvědčit také - kdykoliv přes den. :)) Odkaz je pod článkem. A já budu doufat, že se mi ještě podaří zaznamenat nějaké zajímavé opeřence. ;)

Kdo tudy šel?? ... Že by kos černý?

A co vy? Máte také svoje krmítko a pomáháte ptáčkům přečkat zimu?


Další informace:
- webkamera z krmítka v Záchranné stanici Makov - na krmítku lze vidět mnoho druhů ptáků, kolem navíc chodí čápi, husy a srny :) ... na tuto činnost můžete i přispět buď posláním peněz na účet nebo i pomocí DMS (podrobnosti viz odkaz)

2 komentáře:

  1. Samozřejmě, že máme krmítko :-) K nám létají i hrdličky.
    Minulý rok nám ptáčci ozobali vánoční výzdobu před vchodovými dveřmi, protože byla z jeřabin :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Vidíš to, jak se hodí ozdoby na Vánoce - je to pěkné a ještě to nakrmí hladové krky. :) Snad to neozobali moc rychle. :))

    OdpovědětVymazat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)