sobota 17. září 2011

Opět do Českého Švýcarska...

Po delší době opět došlo na terén. :) A zase byla potřeba vykonat mnou nemilovaná činnost - měření gamaspektrometrem. No, co se dalo dělat. :) V sobotu ráno jsme vyrazili z Dobříše a první zastávku jsme si udělali v Bělé pod Bezdězem, protože jsme tu ještě nikdy nebyli. Město nás zaujalo, tak jsme se tu na chvíli prošli v okolí náměstí. Byla by to škoda tohle neudělat, když už jsme tu byli a náladu nám zlepšovalo svítící sluníčko. :) 

Bělá pod Bezdězem tu byla založena už v roce 1264, Otakar II. ji ještě téhož roku povýšil na město. Později bylo původní sídlo přeneseno blíže k potoku - zdroji pitné vody. V roce 1994  tu byla vyhlášena městská památková zóna, která chrání celkem jedenáct objektů, takže jsou tam všechny zajímavosti, které my jsme tu viděli... a ještě něco navíc. :) Auto jsme zaparkovali na Masarykově náměstí, které zrovna v současné době prodělává revitalizaci... Část ve které jsou stromy, je nepřístupná... myslím ale, že pak to bude velmi pěkné náměstí, které Bělé budeme moci jen závidět (a kdo zná Dobříš, bude této větě rozumět asi velmi dobře:)). Na náměstí je nejvýraznější budovou radnice. Poprvé byla radnice zmiňována v roce 1593, původně byla dřevěná, ale v roce 1613 byl dům stržen a nahrazen jednopatrovým kamenným domem s věží. V polovině 19. století bylo k radnici přistavěno ještě druhé patro.

Pozn.: Fotky jsou opět všechny ode mě - od Lenky. Jirka si opět hrál na lenocha, tak to tu zbylo na mě. ;)

Rozlehlé náměstí a budova radnice

Z náměstí jsme šli Kostelní ulicí směrem ke kostelu... U kostela je budova fary, která pochází z roku 1807.

Bývalá fara...

Kostel Povýšení sv. Kříže byl založen současně jako město (tedy začátkem 14. století). Požár v roce 1635 ale skoro celý kostel zničil - zachovala se pouze část presbytáře a sakristie. Kostel byl obnoven už za 15  let po požáru. Nad vchodem do kostela je umístěn valdštejnsko-vartenberský znak. Před kostelem je empírová hrobka lékaře Josefa Tieftrunka, socha sv. Jana Nepomuckého a kolem kostela je starý nepoužívaný hřbitov s náhrobky obrostlými břečťanem. Takhle stará místa mají zajímavou atmosféru, dá-li se to tak říci...

Kostel Povýšení sv. Kříže

Abychom nešli zase jenom po náměstí, uhnuli jsme do nějaké boční uličky a jali jsme se trochu v Bělé ztratit. :) Mám pocit, že tak člověk najde zajímavá zákoutí aniž by si to předem plánoval a tak je to úplně nejlepší. :) Našli jsme třeba stromořadí s několika lipami, které za pár (desítek?) let bude určitě vyhlášeno jako památné. :) 

Kvítek

O kousek dál jsme narazili na pozůstatek původního opevnění města - na Českou bránu, která se jako jediná dochovala. Její věž má čtvercový půdorys a je 13 m vysoká. Věž pochází z 1. poloviny 14. století a její vnější část je pak z roku 1522. Samozřejmě je také součástí městské památkové zóny a dnes je tu prodejní galerie s turistickými předměty.

Česká brána - zbytek opevnění města

K bráně jsme přišli přes tento pěkný travnatý plácek... Bohužel ta cedule byla jen na jedné straně. :) Možná kdyby byla cedule na obou stranách, pak bych si dávala větší pozor na to, kam šlapu a třeba bych pak nešlápla do jednoho vydařeného exkrementu. :) Ale co, prý to nosí štěstí. :))

Plocha pro pejsky :)

Fascinuje mě pohled z rovné Tyršovy ulice směrem na kopec s hradem... no ano, je to hrad Bezděz, který je vetknut i do názvu tohoto městečka. Kolikrát jsme jenom jeli kolem a vždycky jsme se na něj koukali, ale nikdy jsme tam nevylezli. :) Teda já jsme tam byla už před lety, ale to bylo ještě v době kamenné (z pohledu fotografování), takže by se mi tam chtělo někdy znovu. :)

Z Tyršovy ulice je pěkný pohled na Bězděz

V Bělé pod Bezdězem je hned několik lokalit s památnými stromy... A my jsme při naší procházce městem narazili hned na dva... ale to bude asi tím, že rostou kousíček od sebe v Tyršově ulici. :) První z nich je památná lípa před starou školou, akorát není jasné, jestli jde o lípu malolistou (Tilia cordata) nebo velkolistou (Tilia platyphyllos) - ve vyhlašovací dokumentaci je velkolistá a přímo u stromu je uvedeno, že se jedná o malolistou. Tak babo raď. :) Každopádně je to asi 23 m vysoká pravidelná lípa s obvodem kmenu 310 cm. Vyhlášena byla k 7. srpnu 1997. Druhým stromem je šácholan přišpičatělý (Magnolia acuminata). Vysoký je 18 m, obvod jeho kmenu činí 197 cm a památným stromem je od 3. února 1997. 

Památná lípa

Plod šácholanu přišpičatělého

Oba památné stromy rostou v blízkosti kláštera augustiniánů. Klášter je pravoúhlá dvoukřídlá budova, na kterou v rohu navazuje budova kostela sv. Václava. Augustiniánský řád je v Bělé zmiňován od roku 1345, kdy byl klášter založen Hynkem Berkou z Dubé. Roku 1571 byl klášter opuštěn, začátkem 17. století spravoval budovy Albrecht z Valdštejna. Kostel se skládá z jedné lodi a půlkruhového presbyteria, kostel byl poničen během husitských válek, do dnešní podoby byl přestavěn v letech 1709 - 1712 a vnitřní vybavení kostela pochází asi z 18. století. Řeholníci se sem ještě vrátili a působili tu ještě v roce 1948. V současné době jsou budovy upraveny jako byty, tedy klášterní budovy, kostel samozřejmě ne.

Kostel sv. Václava u augustiniánského kláštera 

Byli jsme tu dopoledne a do našich žaludků dorazil hlad, tak jsme si řekli, že si koupíme nějakou dobrotu. ;) V nejbližším řeznictví jsme si koupili salám a pečivo a tak jsme se jali svačit na lavičce na náměstí, kam jsme mezitím došli. :) Abychom toho neměli málo, dali jsme si ještě zmrzlinu a teprve pak jsme mohli pokračovat dál. Ještě jsme se koukli k pomníku Na stráž! z roku 1931 od Josefa Mařatky. Pomník je věnován padlým občanům, okresu Mladá Boleslav. Na začátku okupace byl nacisty odstraněn a zakopán, ale nebyl porušen, a tak po osvobození mohl být vrácen na původní místo.

Pomník Na stráž!

Potom jsme už jeli do Krásné Lípy, kde jsme si nejprve hodili věci na pokoj, abychom je nemuseli vozit do terénu, ale dlouho jsme se tu nezdrželi a pádili jsme do lesů a ke skalám. :) Vždycky mi činí problém znovu najít lokalitu, kde jsme už někdy dříve pracovali, ale tahle za Doubicemi docela ještě šla. ;) Vlastně tohle je jedno z prvních míst, kde jsme v Českém Švýcarsku byli. :) I když tu nejde o nic moc pěkného. Zarostlá skalnatá rokle se spoustou mechu a malých pichlavých smrčků. Tentokrát jsme ale v rokli nebyli sami, ale zrovna tu řádila banda s motorovými pilami... Nejsem si jistá, jestli tu byly káceny jenom douglasky, ale pár jsem jich pokácených viděla, tak snad tu nejde jen o těžbu kvůli penězům, ale i o ozdravení lesního porostu. Zrovna málo dřeva tu nebylo. :)

Kácení v národním parku

Ale nás tu čekaly větší radosti. :) My jsme tu řádili jenom s jedním přístrojem - gamaspektrometrem. Vždycky se ho ale nabažím dost rychle a klidně bych šla dělat něco jiného. :) No, ale je pravda, že většinu měření udělal Jirka a jako že některé místa byla vyloženě utrpením! Držet čtyři minuty docela těžký válec nad hlavou, to není moc na pohodu. :) Patří mu za to velký veřejný DÍK! :)

Utrpení s gamaspektrometrem :)

A protože kousek od prvního profilu je i profil druhý, vypravili jsme se měřit ještě tam. Ten je ale o poznání kratší, takže to bylo jenom na chvíli. Pomalu se přiblížilo šero, takže jsme pak vypadli z lesa a vypravili jsme se kam asi... No,  ano - do restaurace Na stodolci. :) Už si ani nepamatuji, co jsme si dali k jídlu (přece jenom to píšu se zpožděním několik měsíců;)), ale tady je to vždycky na jistotu, protože naprosto všechno je tu z čerstvých lokálních surovin a moc dobré. 

Ke Správě jsme toho dne dorazili po osmé hodině, když už byla docela hustá tma. Byli jsme rádi, že jsme mohli zalézt na náš pokoj a pak do teploučké postele... no a to jsme ještě nevěděli, co nás čeká druhý den za počásko. ;)

Budova Správy národního parku České Švýcarsko


Další informace:
- oficiální stránky Bělé pod Bezdězem

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)