neděle 5. října 2008

Dobříš za slunečního svitu

Uff, tenhle víkend byl náročný - tedy rozumějte, plný oslav byl;) Takže jsme si z té v pořadí třetí odskočili... Jirka udělal několik pěkných obrázků a já jsem sbírala s dětma kaštany:))

Jednou z hezkých dobříšských staveb je bezesporu Kopáčkův dům, který má č.p. 103. Jedná se o pozdně barokní dům pocházející z 18. století. V minulosti dům fungoval jako hostinec nebo řeznictví. V roce 1796 koupil dům Jan Kopáček (v té době primas města), patřil do rodu významných dobříšských občanů, nejznámější je patrně Ludvík Kopáček - historik a uznávaný myslitel...
V roce 1948 byl rodině dům zabaven. Poté tu byla dobříšská městská knihovna - na knihovnu to bylo moc hezké místo, protože to podle mého názoru knihy tak trochu vtahovalo do centra dění (vzhledem k tomu, že Kopáčkův dům je na náměstí). V současné době je městská knihovna ve sportovní hale... Ale zpět ke Kopáčkovu domu:). Po revoluci, přesněji v roce 1998, byl navrácen potomkům původních majitelů.
Dům tu stojí ve stejné podobě, co já pamatuju (no, moc dlouho to neni:))... A doufám, že ještě dlouho tu stát bude...

Kopáčkův dům čp. 103 (foto: Jirka)

Domky na další fotografii za sebou nemají dlouhou historii a ani nejsou ničím nijak moc zajímavé a výjimečné - jde spíš o tu podzimní náladu, která je umocněna úžasným slunečním počasím:)).

Podzim na dobříšském sídlišti (foto: Jirka)

Tak a to z odpoledne stačí:) Zahnali jsme pak děti zpátky na hřiště a potom k babičce domů, kde na nás čekalo moc a moc dobrot:)) ... Znáte babičky, ne?;)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)