neděle 12. října 2008

Provodná večer a zas ráno... :)

Čím vyplnit trochu času v podvečerních hodinách, když se nacházíte v krásné krajině Neveklovska? Jirka vybral Provodnou - tedy podle internetu je správně Provodná hora, ale ono je to vlastně asi fuk:) Místečko je kousek od Neveklova ve vesničce Straný a kopec dosahuje nadmořské výšky 498,6 m... No a víc už se zjistit nedá nebo alespoň internet mlčí a místní rodák taky nic neříká:))

Výhled z Provodné na západ a na západ slunce :) (foto: Jirka)

Zatímco si Jirka hraje se správním nastavením svojí zrcadlovky, tak já se tak trochu z dlouhé chvíle koukám, kde co lítá a fotím detaily a blbosti:) Občas se to i povede (ale to jako bych nenapsala - aby to tu nesmrdělo samochválou:)

Vodní kapičky na listu (foto: Lenka)

Západ slunce byl úchvatný, ale potom už rychle padla tma... Koukali jsem na světélkující Neveklov a řekli jsme si, že se na tohle rrrozkošné místečko vrátíme ještě druhý den ráno - když nebude mlha (teda mlha byla, ale pro nás ráno neni tak úplně ráno...:)). V názvu článečku je sice ráno použito, ale to je spíš jenom kvůli tomu hezkému dvojsmyslu;)
--------------------------------------------------

Druhý den (po obědě!:)) nás čekalo krásné slunečné počasíčko, takže jsme se na tomhle místě dost zdrželi, ale ono to jinak nešlo:) Člověk ale musí někde načerpat pozitivní energii do těch sychravých podzimních dnů, které nás brzo čekají:)

Pohled na vrcholek Provodné v podzimní náladě... (foto: Jirka)

Kontrast barev (foto: Jirka)

Na vrcholku je žulový pomník "padlým a zemřelým vojínům z obce Straný ve světové válce 1914 - 1918"... Jsou zde uvedena jména - M. Adam, K. Bára, A. Blahoš, J. Bouša, B. Havlíček, J. Hlaváček, V. Hodinka, J. Chomát, J. Jahoda, S. Janoušek, A. Neterda, B. Járka, V. Perniček, J. Poustka, J. Poustka, J. Rejzek, J. Schůt, J. Steiger, F. Tremčinský, J. Tremčinský, A. Tremčinský, J. Turnovec, A. Vacek, A. Voříšek, J. Vyskočil a A. Zmek....
26 jmen... dnes už se asi nedozvíme, co se s kterým stalo a jak to tehdy bylo... Ale pomníky padlým ve mne vzbuzují úctu. Čest jejich památce.

Pomník vojínům padlým v I. světové válce (foto: Jirka)

Plaňkový plůtek a kontrast červeného a žlutého olistění (foto: Jirka)

Z vršku nevysokého kopečku je výhled směrem ku Neveklovu, který je schoulen mezi okolními kopečky... Opravdu moc hezká krajina! Ještě, když se z nedaleké louky ozývalo bečení ovcí:) Napadá mne Ladův obrázek a veršík "Sluníčko zapadá za hory, pasáčci pečou brambory":) Beeee beeeeeee...

Výhled směrem k Neveklovu (foto: Jirka)

Třešňový sad (nebo že by višňový? :)) (foto: Jirka)

Tak a to je konec přátelé;) Místo pro někoho možná nevýrazné... ale mě se tu prostě mooc líbilo - je hezký se někde zastavit a koukat se na malebný ráz krajiny zalité podzimním sluncem, jak se utápí v teplých odstínech žluté, hnědé, oranžové a červené... jak se směje na ty, kteří jí jsou ochotní naslouchat a těšit se z jejích krás...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)