neděle 5. října 2008

Dobříš pod hvězdami

I v noci je Dobříš krásná, jak se můžete přesvědčit z následujících dvou obrázků:) Nebo možná je Dobříš v noci krásnější ve dne, než v noci? Nu, posuďte sami:)

Zamířili jsme k našemu krásnému zámku, kde se i naproti přes silnici rozkládá katolický kostel Nejsvětější trojice. Silnice Jirkovi docela zavařila, protože ve večerním provozu bylo docela těžký vychytat to tak, aby třeba dvacet vteřin nic nejelo a nedělalo to pak na fotce světelný stopy:).
Stavba samotná stojí na místě, kde původně byla loretánská kaple Panny Marie, která byla zbořena roku 1794. Současný kostel byl vystavěn v letech 1794 - 1797 za působení knížete Františka Gundakara I. (náleží k rodu Colloredo-Mannsfeldů). Stavbu provedl panský zednický mistr dobříšský František Josef Moravec podle projektu J. Jöndla. V roce 1867 kostel prodělal stavební úpravy, později byl ještě barokně přestavěn a v roce 1907 znovu vysvěcen.

Katolický kostel Nejsvětější trojice (foto: Jirka)

Věž kostela se dříve honosila třemi zvony z roku 1797 - Nejsvětějíší trojice, sv. Jan Nepomucký a sv. Florián. Poslední jmenovaný je nejmenší (průměr 57 cm), ale jako jediný se zachoval do dneška - tedy v roce 1868 byl přelitý. Zvony byly sundány za I. světové války a využity pro vojenské účely, v roce 1929 byly nahrazeny novými, ale za II. světové války byly zkonfiskovány.
V roce 2001 se k Floriánovi přidal zvon nesoucí jméno sv. Tomáš. Zvon je pojmenován po patronovi města Dobříše (je vyobrazen i v městském znaku).
Budova kostela ještě v nedávné době byla vícebarevná - béžová s bílou, ale před několika lety byl kostel při rekonstrukci převlečen do žlutavého odstínu, kterým prý původně byly natřeny zdi. Rekonstrukce velmi prospěla slunečním hodinám, které dostaly novou podobu, která jim vyloženě sluší:)

O zámku asi už nic psát nebudu, když jsem se o něm rozepisovala v některém z našich předchozích cestovatelských povídání:) Přesto, že kolem něj člověk chodí pomalu dnes a denně, je zajímavé se zastavit a prohlídnout si všechny ty architektonické detaily a sochy... Prostě se mi líbí, co nadělám:))

Osvětlený dobříšský zámek (foto: Jirka)

Tak co myslíte... Je Dobříš hezčí ve dne nebo v noci? A nebo snad není hezká vůbec... Mimoděk se mi teď vybavila Jednota, čtrnáctipatrák, sídliště Větrník atd... Ale to holt patří k většině měst i vesniček - komunismus prostě musel zanechat svou stopu...:(

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)