neděle 29. dubna 2012

Noční Hostomice

Kolikrát my jsme jenom přes Hostomice jeli? A kolikrát jsme si u toho říkali, že se někdy musíme zastavit u kostela... Samozřejmě jsme to nikdy neudělali, až do teď. :) Paradoxně jsme sem vyrazili teda až za tmy, ale co... i večer je vhodný na krátkou procházku a myslím, že i na fotky jsme měli docela štěstí. :) Stativ jsme neměli, takže k focení velmi dobře posloužil i klacík opřený o foťák. Ale osobně si myslím, že klacík je mnohem lepší než stativ... :)

První zmínky o kostelu Nastolení sv. Petra v Antiochii jsou už z roku 1343, při tomto původním středověkém kostele stála zvonice. Kostel byl přestavěn v období baroka - presbytář je z roku 1743 a loď kostela z roku 1762. V roce 1875 se stal dosud filiální kostel spadající pod faru v Bezdědicích kostelem farním, ale dnes už zase svého faráře nemá.

Kostel Nastolení sv. Petra v Antiochii 

Kostel je jednolodní s presbytářem, který je ukončen polokruhovou apsidou. Západní průčelí kostela je zakončeno vysokou věží z roku 1855 s hodinami. Vedle vchodu jsou dvě niky, kde jsou umístěny sochy sv. Petra a sv. Pavla, které pocházejí patrně z dílny Ignáce Františka Platzera. Před kostelem stojí barokní mariánský sloup z roku 1714, ale na ten jsme v té tmě už nenarazili. :) 

Socha sv. Petra, západní průčelí kostela

Šli jsme se porozhlédnout ještě krapet kolem, došli jsme ke hřbitovu, kde panovala ponurá nálada... Chtěla jsem se tam jít podívat, ale takhle večer hrozilo, že by nás tam někdo opravdu zavřel jako se nám to už jednou stalo na dobříšském hřbitově, takže jsme tam radši nešli. :) Zato jsem si doma ještě trochu pohrála při úpravě fotek a vyšla z toho velmi ponurá nálada... ale co, trochu toho neuškodí. :)

Kříže na hostomickém hřbitově

Hra světla a stínu

Obešli jsme část náměstí, které je mimochodem moc hezké - má obdélníkový tvar a na délku má skoro půl kilometru. Cestou zpátky k autu jsem si nemohla odpustit ještě jednu fotku kostela. :) Jiřík výrazně radil, co a jak mám namačkat a myslím, že se nám snímeček docela povedl na to, že kostel je osvětlen jenom pouličními lampami. :)

Ještě jednou pohled na kostel

Byl to hezký noční výlet, ale myslím si, že příště bychom přece jenom měli vyrazit o pár hodin dříve. :)


Další informace:
- o kostelu na oficiálních stránkách Hostomic

4 komentáře:

Díky za komentář, thank you for your comment! :)