sobota 21. dubna 2012

Karlov a Kateřinská zahrada

V týdnu se naše oddělení v nemocnici začalo rekonstruovat a nás vyšoupli do staré budovy v ulici Na Bojišti... Tak jsem byla ráda, že mě tu v sobotu moje návštěva našla a ještě raději jsem se nechala vyvenčit. :) Nejprve jsme zamířili ulicí Ke Karlovu... směrem ke Karlovu. :)) Obloha byla zamračená, vypadalo to, že každou chvíli začne pršet. Cestou jsme si povídali, kochali se rozkvétající přírodou... tohle období roku mám asi nejraději ze všech - baví mě pozorovat, jak se dlouho spící příroda probouzí. Taky zbožňuju svěží jarní zelenou barvu mladých lístků... a v kombinaci s bílými kvítky je to pastva pro oči. :) Ale je pravda, že každý keřík jsem takhle neobdivovala, pár jich ovšem bylo. ;)

Kvítka hrušně (foto: Lenka)

V areálu Karlova jsme si sedli na lavičku a kochali jsme se pohledem na monumentální kostel nad kterým se nepěkně honily mraky. A také že ano, po chvíli začalo pršet... Sice ne moc, jenže stejně nás to vyhnalo na cestu zpátky. Pár obrázků jsem si stejně neodpustila, když jsem tu byla poprvé s fotoaparátem v ruce. :)

Kostel s klášterem na Karlově byl založen v roce 1350 v rámci budování Nového Města pražského (o tom více v tomto článku). Kostel Panny Marie a sv. Karla Velikého byl vysvěcen v roce 1377 a byl postaven v gotickém slohu, jak jinak. V kostele je klenba, která pochází z roku 1575 a přesto že nemá jakoukoliv oporu, dosahuje úctyhodných rozměrů: 17,7 m na výšku a její průměr je 22,8 m. Střecha se třemi kopulemi je barokní (z roku 1756). Kostel i s klášterem byly zrušeny v roce 1785, ale už v roce 1789 byl kostel znovu vysvěcen a začal sloužit svému účelu. Do interiéru kostela jsme se nepodívali - bývá otevřen jen o nedělích od 14 do 16:30. Vedle kostela byl postaven augustiniánský klášter, původně byl gotický a také byl barokně přestavěn. Po zrušení kláštera tu byla nemocnice, za války středisko pro válečné rekonvalescenty, od roku 1960 tu byl Státní oblastní archiv. Od roku 1991 je většina kláštera využívána jako Muzeum Policie ČR. Dobrý tip na výlet na někdy jindy. ;)

Karlov (foto: Lenka)

Na nádvoří se nachází ještě kašna (asi... protože v této době je bez vody) a kaplička se sochou Karla IV. Socha pochází od sochaře Jana Maxy, je z roku 1837 a původně byla na Starém Městě.

Socha Karla IV. (foto: Lenka)

A teď honem zpátky... hlavně, abych nepromokla... to jsou mi ale starosti. Chvíli to na déšť vypadá, chvíli ne - vládne pravé aprílové počasí. :) Malá zastávka u porodnice - líbil se mi kontrast tmavých cihel a bílých květů třešně nebo co to bylo za strom... Elegantní, ne? :)

Třešeň u Apolináře (foto: Lenka)

Když jsme došli k nemocnici, počasí se asi definitivně rozhodlo, že nás asi nebude zlobit a skoro přestalo pršet. Ještě, že hned přes silnici je malý parčík, kam všichni rádi chodíme na procházky. Vlastně nejde o parčík, ale Kateřinskou zahradu. Není sice velká, ale i tak jde o příjemnou oázu zeleně uprostřed ulic. Nejprve jsme se tu trochu prošli, pak jsme si teprve našli lavičku, na které jsme se na chvíli zabydleli. :)

Kateřinská zahrada (foto: Lenka)

Zahradám dominuje štíhlá věž kostela sv. Kateřiny Alexandrijské s bývalým klášterem obutých augustiniánek, je to další ze staveb, které vznikly při budování Nového Města Karlem IV. Budovy byly stavěny v letech 1354-67. Klášter byl vysvěcen v listopadu 1367 za přítomnosti samotného císaře Karla IV. Prosperita staveb netrvala moc dlouho, už za husitských válek v roce 1420 byly rozebrány krovy střechy kostela. Kostel s klášterem byly opraveny s nástupem Jagelonců na trůn (mezi lety 1512-22), ale už v roce 1565 vymřel konvent smrtí převorky. V roce 1603 kostel zasáhl požár, poté si budovy vzali do péče augustiniáni od sv. Tomáše, kteří se tu po bitvě na Bílé hoře usídlili natrvalo. Na začátku 18. století se mecenáškou stala baronka Veronika Becková a za ní vznikl nový barokní klášter jejímž autorem je buď František Maxmilián Kaňka nebo Kilián Ignác Dientzenhofer (ten je autorem přestavby kostela).

V roce 1784 za Josefa II. byl zrušen klášter. V roce 1826 byl v areálu zřízen ústav pro choromyslné, kostel byl stále využíván k bohoslužbám, později tu byla postavena "nová budova". Po druhé světové válce byla do staré klášterní budovy přestěhována neurologická klinika a do nové budovy klinika psychiatrická. Po roce 1950 byl kostel odsvěcen a přešel do majetku města, nejprve tu pořádali výstavy, koncerty, později tu byl depozitář. Citlivá rekonstrukce proběhla v letech 1999-2007 a pak byl kostel propůjčen Řádu křižovníků s červenou hvězdou a od roku 2009 tu probíhají pravidelně bohoslužby.

Věž kostela sv. Kateřiny (foto: Lenka)

Červená kvítka (foto: Lenka)

V areálu Kateřinské zahrady je stále psychiatrická léčebna... takže není vhodné se tu moc často producírovat v modrých igelitových návlecích na botách. :)) Takže je dobře, že se tohle Jirkovi povedlo jenom jednou. :D ... Ale tak zase výhoda je, že by ho nevezli nijak moc daleko. :)

Kateřinská zahrada (foto: Lenka)

Cestička k psychiatrii :) (foto: Jirka)

Z lavičky jsem pozorovala koruny stromů... pomalu začínají rašit svěže zelené listy. Paráda. Povídali jsme si a při tom tlachání nám utekla ta hoďka a půl dost rychle, takže jsme se rozloučili a já jsem se nechala zase zavřít. :)

Koruny stromů (foto: Lenka)

Dneska to byla moc pěkná procházka. Zprvu to vypadalo, že pěkně zmokneme a místo toho na nás pak vykukovalo sluníčko a obloha byla jako vymetená. :)


Další informace:
- stránky Prague City Line - trasy Prahou vyznačené v chodnících - kostel Panny Marie a sv. Karla VelikéhoMuzeum Policie ČRkostel sv. Kateřiny
- stránky Praha Stověžatá - kostel Panny Marie a sv. Karla Velikého, kostel sv. Kateřiny

2 komentáře:

  1. Jelikož jsem se této procházky účastnila, musím potvrdit, že byla pěkná. A Lenku jsem našla, i přestože jsem si obešla jeden blok navíc. :)A to mě Jirka viděl z okna, ale nepoznal.
    Jinak Leni - ten kontrast třešně s cihlami je opravdu elegantní a vypadá to moc pekně. Vytváří to zajímavou fotečku.

    OdpovědětVymazat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)