sobota 21. července 2012

Červencové Farmářské trhy Obora (Příbram)

Konečně jsem se také dostala na farmářský trh! Minulý týden jsme dobříšský jarmark nezvládli, tak jsme si museli dojet o něco dál - na Farmářské trhy Obora do Příbrami. Letos to byl můj první - a také jsem podle toho vypadala - tedy to nadšení s jakým jsem obcházela stánky a i ten průvan, co jsem si udělala v peněžence. :) Jirka to chudák skoro všechno jenom nosil a nestačil věřit vlastním očím. :) Ale užila jsem si to náramně. :))

Třetí sobotu v červenci to byl už čtvrtý trh v Příbrami v letošním roce. Jinak tu jedou třetí sezonu trhů a zdá se, že akce má pokaždé úspěch. Prodává se tu od osmi do dvanácti hodin, my jsme sem dorazili chvíli před devátou hodinou... Ale jídlo na nás ještě zbylo. :)) Po Dvořákově nábřeží se mezi stánky couralo méně lidí, než bylo obvyklé při našich dřívějších nákupech. Třeba to byla jenom náhoda, jinak mi přišlo, že Příbramáci na trhy chodí hojně. S radostí jsem se také vrhla na nakupování a náš košíček brzo nestačil a začali jsme plnit další tašky. No, škoda toho nevyužít  nenakoupit si dobré jídlo. ;) Na trhu bylo možno koupit pečivo, mouku, žampiony, zeleninu a i něco z ovoce, chlazenou drůbež, brambory, borůvky, rakytníkové výrobky, ovocné mošty, sýry, salámy a další uzeniny, ryby, pivo, mléko, vajíčka, sladké perníčky, med a medovina, marmelády, koření aj. 

Stáneček s prasátkem :)

Český česnek, mňamka do skoro každého jídla. :)

Krásné česnekové hlavičky

Dvořákovo nábřeží dnes neokupovali lidé jako obvykle

Zelí, celer nebo je libo zavařovat okurky? :)

Krásná a dobrá zelenina.

Na trhu bylo možno vidět i několik zvířátek - nejvíc mě zaujal zvláštní druh slepiček zvaný hedvábnička bílá. :) Jsou to menší chundelaté slepičky a vypadají jako by místo peří měli chlupy... ale nenechte se zmást, je to způsobeno jen tím, že peří ztratilo háčky mezi paprsky, takže peří nedrží u sebe a to vyvolává jakoby nadýchaný dojem. :) V poslední době se na farmaření shodou nějakých těch životních náhod dala i moje sestra a tyhle slepičky také chtějí pořídit, tak jsem na ně moc zvědavá. Je fakt, že jsou zajímavé. :) Tradičně je na trhu k vidění i koza z farmy Čapí letka... a koníci, na kterých se mohou děti povozit...

Slepičky hedvábničky bílé

Koza :)

Květy měsíčku lékařského

Potkali jsme tu kamarády se dvěma dětmi, tak jsme s nimi část trhu prošli a popovídali jsme si, co je nového. :) Pak jsme se s nimi rozloučili, protože děti chtěli na koníčky a tam jsme nechtěli my, protože jsme byli strašně moc obtěžkáni - hlavně potom, co jsme pořídili dvě dvoukilové mouky. :D

U stánku se zeleninou

Stánek s rakytníkem

Busta Antonína Dvořáka dohlíží na  občerstvující se návštěvníky trhu :)

Třeboňský kapr a blatenská ryba

Pohled směrem k nábřeží

Už když jsme naskládali všechny ty naše tašky do auta, nevěřila jsem vlastním očím, co všechno jsme to nakoupili (dobře - co všechno jsem to já nakoupila, ale přijde mi hezčí když to solidárně hodím na oba dva:D). Tak a ta hromada ohromná, to je náš nákup (teda na množství to ani není všechno, to by toho bylo ještě mnohem víc. ;)

Náš nákup... trochu jsme se rozjeli, no. :D

Kozí sýry, chléb, kopr, květák, mouky, brambory

Na tohle jsem se těšila snad nejvíc - sýr z kozího mléka s bazalkou, který vyrábí na farmě Čapí letka. Mňam, už je to snad rok, co jsem ho měla naposledy... Snad poprvé jsme si na trhu koupili i chleba a také jsme domů dovalili asi tři kila rajčat. Takže všechno z trhu a moc jsem si pochutnala. :) 

Na tohle jsem se těšila snad nejvíc... mňam, všechno z trhu. :)

A co s tím zbytkem? Část už padla i na dnešní oběd - byla zeleninová "farmářská" polévka (snad veškerou zeleninu jsme koupili dnes na trhu) a koprová omáčka s bramborami a vejcem vařeným natvrdo. Ještě nám zbyl jeden svazeček kopru, tak se můžeme těšit ještě na kulajdu. :) U nás doma teď můžeme očekávat ještě zapečený květák a žampiony na několik způsobů. :) Chystám se tak udělat omáčku z pečených rajčat podle receptu, na který jsem narazila na jednom blogu o jídle - jmenuje se Chez Lucie (pozn.: tedy původní recept je prý z kuchařky od Hanky Michopulu, kterou nevlastním a nemůžu si to ověřit), tak jsem zvědavá jestli se k němu vůbec dokopu a jak se povede. Ale jak tak na to koukám, sbíhají se mi sliny už teď. :) Za sebe můžu říct, že zbožňuju farmářské trhy. ;))


Další informace:
- informace o hedvábničce bílé

6 komentářů:

  1. Kozí sýr z Čapí Letky je výborný a výtečný je i kraví. Vypadá to opravdu krásně, také mám ráda farmářské trhy ... já jsem minule dělala salát z rukoly a pak ještě vepřové s rucolou. Mňam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale kozí je lepší! ;) Hm, rukola je taky dobrá... tu jsem tam neviděla, škoda, tak příště. :) Teda ale s rukolou mám vždycky problém - prodávají to docela ve velkém a nikdy všechno nestihneme sníst. ;) Díky za komentář, Péťo.

      Vymazat
  2. Hmmm, to je nádhera. Jen vidím květák, okamžitě dostanu chuť na svoje báječné květákové placičky...mňam.
    Ten sýr a ty koláče....paráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já když vidím květák, tak dostanu chuť na ten můj zapečený s brambůrkama. ;) Ale věřím, že květákové placičky jsou taky báječný. Dáš nám recept? ;)) Díky za komentář. ;)

      Vymazat
  3. Tak to bylo pochutnání. Docela jsem dostal hlad. Český česnek je jediný nejkvalitnější a světový !!! Přiznám se, že já kozí sýry nemusím. Preferuji ovčí parenicu. Zdravím do Dobříše. Petr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jste si pochutnal, i když jenom očima. Kozí sýry řada lidí nemusí, ale chápu to... ta "koza" tam prostě cítit je - u sýra mi to nevadí, ale třeba jogurt bych asi nesnědla. :) Nedávno jsem pila čerstvě nadojené kozí mléko a to normálně byla lahůdka, tam vůbec žádná pachuť nebyla.

      Petře, děkuji za návštěvu na našem blogu a za komentář. :) Hezký den. L.

      Vymazat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)