neděle 15. listopadu 2009

Tetín

Zase jsme asi měli trochu smůlu, když jsme vyjeli autem, krásně svítilo sluníčko, když jsme dorazili do Tetína, svítilo nám sluníčko... a když jsme šli dál, sluníčko nám zalezlo a už se mu nechtělo vylézt. :) ... Náš osud, no. :) Tak možná proto je tu ta první fotka, aby bylo vidět, že nelžu a že to sluníčko skutečně svítilo. :)

Nádrž v obci Tetín (foto: Lenka)

Hradiště Tetín bylo založeno už v roce 1288 za vlády Václava II. Historie obce Tetín je ale starší - vlastně patří k nejstarším sídlům u nás - od 10. století o místě existují písemné zprávy. Byl tu knížecí dvorec, kde žila kněžna sv. Ludmila, která tu byla v roce 921 zavražděna. Od roku 1321 patřil hrad do majetku Štěpnána z Tetína, od něhož hrad koupil Karel IV. a připojil ho k nedalekému Karlštejnu. Brzy poté hrad zanikl a okolí bylo ještě velmi poničeno těžbou vápence, takže z hradu samotného toho do dnešních dob mnoho nezbylo.

Berounka pod Tetínem (foto: Jirka)

Volavka (foto: Lenka)

Z hradu jsou vidět jen torza zdí, dneska spíš místo slouží jako připomínka naší historie a jako vyhlídka, k tomuto účelu slouží dvě lavičky... Od hradu je hezký výhled na zaříznuté údolí Berounky na obě strany - směrem k panelákovému Berounu a i k Srbsku. Na vlastní kůži jsme se přesvědčili, že vyhlídka je opravdu hojně navštěvována - i přes pozdní podzim by "se tu dveře netrhly", kdyby tu nějaké byly. ;)

Nu, moc toho z hradiště nezbylo (foto: Jirka)

Zajímavý mechorost (foto: Lenka)

Podrostem jsme se proklestili ke krásnému kostelíku a kopečku, který také shlíží do údolí - kostel sv. Jana Nepomuckého. Kostel pravděpodobně stojí na místě, kde stávalo sídlo kněžny Ludmily, později zde stával kostel sv. Archanděla Michaela, který byl v roce 1781 zrušen. V roce 1836 byl kostel zasvěcen sv. Janu Nepomuckému... Kostelík má krásně ponurou atmosféru.

Kostelík sv. Jana Nepomuckého (foto: Jirka)

Hřbitůvek u kostelíka (foto: Lenka)

V Tetíně jsou ještě další dva kostely ležící v bezprostřední blízkosti - kostel sv. Kateřiny a sv. Ludmily. Kostel sv. Kateřiny je postaven v románském slohu a vedle něj se nachází malý hřbitov a zvonice, které jsou datované až do 10. století. U kostela je socha sv. Ludmily od sochaře J. Mache z roku 1858. Bohužel, kostel i hřbitov jsou nepřístupné.

Oproti tomu kostel sv. Kateřiny byl postaven v barokním slohu v 80. letech 17. století. Tento kostel je přístupný příležitostně - konají se tu např. koncerty, varhany pocházejí z roku 1771.

Tetín - kostely sv. Kateřiny a sv. Ludmily (foto: Jirka)

V obci se nachází ještě malé muzeum (otevřené o víkendech v období od poloviny března do poloviny října) a také zámek, který ale neslouží turistickým účelům... Tetín se nám za trochu ponurého podzimního dne jevil jako ponurým místem české historie, i když velmi významným, takže za návštěvu jistě stojí. :)

Další informace:
- www stránky obce Tetín
- www. hrady.cz - hrad, kostel sv. Ludmily, kostel sv. Kateřiny
- wikipedia

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)