neděle 12. dubna 2009

Velikonoční výšlap na Studený vrch

Asi deset kilomentrů od Dobříše leží Studený vrch, jeden z kopců spadající do Hřebenů. Kopec dosahuje výšky 660 m. n. m. a na jeho vrcholku se nachází zajímavá stavbička, která je během roku příležitostně otevřena veřejnosti (o prázdninách jsou to pak všechny víkendy). Původně se jednalo o zeměměřičskou věž, jenž přišla na světlo světa v roce 1942, ale od roku 2004 slouží jako rozhledna turistům z Brd i vzdálenějších míst.

Výška rozhledny je 17,5m a nahoru se leze po dřevěném schodišti, které teda spíš připomíná žebříky, ale to nám vlastně skoro ani nevadilo:) Asi bych netvrdila, že se do těch 17 m vejde šest pater a ještě pod nimi sklep...

Kamenná rozhledna na Studeném vrchu (foto: Jirka)

Jelikož se rozhledna nachází uprostřed hustých brdských lesů, výhled není úplně takový, jaký by si člověk představoval... Asi ještě nedošlo k vykácení či redukci okolních stromů (což by byla velká škoda)... Ale mezi stromy lze spatřit hrad Karlštejn, lomy v okolí Koněprus nebo třeba i jadernou elektrárnu Temelín:)

Výhled z rozhledny směrem k velkolomu čertovy schody v Koněprusích (foto: Lenka)

Okolí rozhledny bylo tento krásný slunečný den doslova obsypáno lidmi, kteří se slunili (na ně byl zvlášť úchvatný pohled z výšky:D... jenm kvůli slušnému vychování sem nedáme fotku tří rozpláclých pánů užívajících si slunečních paprsků...:)). Výlet to byl docela krátký, ale přesto moc přijemný (a vlastně jsme si smazala vroubek, který jsem jako dobříšák měla;)).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)