sobota 5. dubna 2008

Cesta za zlatem - Jílové u Prahy

Když se řekne Jílové u Prahy, vybaví se mi spojitost s jedním z nejzajímavějších nerostů - a tím je zlato (vida, o tenhle kamínek se zajímá i nejeden laik:)). V Jílovém je muzeum, jehož jednu část vyplňuje expozice věnovaná zlatu - jeho přírodním podobám a historii těžby. Muzeum ovšem nabízí rozmanitější sortiment:)
My jsme měli štěstí a zároveň neštěstí - vydali jsme se sem první sobotu v měsíci (tedy v den, kdy je vstupné pro všechny zdarma) a to neštěstí spočívalo v tom, že zrovna skončila doprovodná výstava, tudíž část expozice byla ve výstavbě:)
Muzeum sídlí v kamenném domě Mince - je postaven v dolní části náměstí naproti kostelu. Muzeum založil Leopold Čihák (1832 - 1915) a jako základ sloužily předměty v jeho vlastnictví - např. část mamutího zubu:))
Jako první jsme zamířili do sklepa k expozici Ostrovského kláštera, který se nacházel na ostrově poblíž soutoku řek Vltavy a Sázavy, dále pak hradišti na Závisti u Zbraslavi. K vidění je mnoho archeologických předmětů i replik historických artefaktů, každý má příležitost dozvědět se více o historii regionu. Část spodního patra byla věnována nedávným svátkům jara, nebo spíše lidovým zvykům napříč celému roku (vtipná byla ukázka svatebního pečiva, že se to nemá brát, že je to součást výstavy:).

Sklepení domu Mince - expozice Ostrovského kláštěra, je tu vystavena i kostra mnicha... (foto: Lenka)

Dalším zajímavým koutkem je část věnovaná přírodě jižně od hlavního města a trampingu... Opravdu jsem nevěděla, že v oblasti řek Kocába, Sázava a Vltava bylo tolik trampských osad a že žily opravdu svým životem. Zajímavý je pohled na dobové pohorky. :)

Expozice o trampingu (foto: Jirka)

Další patro patří expozici věnované zlatu. To je pro mě jako pro geologie docela krása:) Na Jílovsku byla tradiční těžba zlata - vznik města není přesně datován, ale došlo k tomu spojením několika hornických osad a je jisté, že ve 13. století už existovalo. Těžba tu trvá nejméně po 700 let. Těžba reagovala na vývoj země - to znamená, že v době husitství a třicetileté války došlo k útlumu těžby... Vystaveny jsou mimo jiné i vzorky zlata v jílovských dolů, modely těžebních nástrojů, část prostoru je věnována geologii Jílovska...

Vzorek zlata pod zvětšovacím sklem pocházející z jílovského revíru (foto: Lenka)

No comment :))) (foto: Lenka)


Odpoledne strávené v jílovském muzeu zcela jistě nepatří k nezajímavým a myslím, že se brzy zase přijdeme podívat:) Jelikož nám počasí docela přálo, vydali jsme se po krátkém odpočinku ještě na rozhlednu na kopci Pepř. Cesta vede přes kopec Sv. Anna, z kterého je již také nádherný výhled na celé Jílové. Rozhledna byla otevřena poměrně v nedávné době. Nedoporučovala bych slabým povahám, aby nahoru lezli - podlaha rozhledny je jenom z toho tolik oblíbeného mřížkovaného materiálu, že máte pocit, že každou chvíli spadnete dolů:) Rozhled je ovšem impozantní... Slova jsou zbytečná, nechme mluvit fotky:)

Výhled na Jílové z kopce Sv. Anna (foto: Lenka)

Rozhledna na kopci Pepř (foto: Lenka)


Výhled z rozhledny směrem k Brdům ... (foto: Lenka)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za komentář, thank you for your comment! :)